Web Analytics
Lavrov optužio SAD,Južnu Koreju i Japan da spremaju rat sa Severnom Korejom - BetaRS

Lavrov optužio SAD,Južnu Koreju i Japan da spremaju rat sa Severnom Korejom

Svet | 25.01.2024 | access_time 10:10
Lavrov optužio SAD,Južnu Koreju i Japan da spremaju rat sa Severnom Korejom
AP Photo/Peter K. Afriyie

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio je SAD, Južnu Koreju i Japan da spremaju za rat sa Severnom Korejom.

Lavrov je na konferenciji za novinare u UN rekao sinoć da novi vojni blok koji su okupile SAD, uvećava svoje aktivnosti.

SAD, Južna Koreja i Japan opisali su zajedničke vojne vežbe kao defanzivne i potrebne da bi se suprotstavili rastućim nuklearnim pretnjama Severne Koreje.

Odjednom je južnokorejska retorika "postala još neprijateljskija prema Pjongjangu", rekao je Lavrov, i dodao da se i iz Japana čuje "agresivna retorika" i da Japan ozbiljno govori o postavljanju NATO infrastrukture uz američku pomoć.

Po rečima Lavrova, cilj tog vojnog bloka je jasno izražen, oni se, kako je rekao, "spremaju za rat sa DNRK", koristeći skraćenicu za Demokratsku Narodnu Republiku Koreju, zvanično ime Severne Koreje.

Ruski ministar je rekao da SAD i njihovi azijski saveznici takođe govore o razvoju saradnje. Rekao je da su oni to formilisali dosta nejasno ali da su rekli nešto kao saradnja vezana za nuklearna pitanja.

Prošle nedelje SAD, Južna Koreja i Japan sprovele su zajedničke pomorske vežbe u kojima je učestvovao američki nosač aviona u najnovijoj demonstraciji sile usmerenoj ka Severne Koreje koja ima nuklearno oružje.

Severnokorejski vođa Kim Džong Un sprovodi provokativna testiranja oružja i upućuje čime su podignute regionalne tenzije do najvišeg nivoa u nekoliko poslednjih godina. Visoke diplomate te tri savezničke zemlje treba da se sastanu u Seulu da razgovaraju o pogoršanim odnosima sa Pjongjangom.

Sa druge strane, Lavrov je rekao da se ruski odnos sa Severnom Korejom dobro odvija i aktivno razvija.

Rekao je da Rusija vidi da Severna Koreja pokušava da bude nezavisna i da ne radi po diktatu drugih.

Severnokorejski vođa Kim Džong Un jedan je od malobrojnih svetskih vođa koji otvoreno podržava ruskog predsednika Vladimira Putina u ratu protiv Ukrajine. Kim ne krije veza sa Rusijom u nastojanju da njegova zemlja izađe iz diplomatske izolacije i ojača svoj položaj, dok se sve jače suprotstavlja Vašingtonu, Seulu i Tokiju.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika