Web Analytics
Ministarka Đedović: Srbija treba da iskoristi svoje bogatstvo litijumom - BetaRS

Ministarka Đedović: Srbija treba da iskoristi svoje bogatstvo litijumom

Životna sredina | Izvor: Beta | 25.01.2024 | access_time 13:50
Ministarka Đedović: Srbija treba da iskoristi svoje bogatstvo litijumom
FOTO: MRE SRBIJE/Emilija Jovanovic
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je danas a je potrebno na održiv način ekonomski podstaći nerazvijene delove Srbije bogate prirodnim resursima, uključujući i one bogate litijumom, uz puno poštovanje svih standarda zaštite životne sredine.

Ministarka je za TV Hepi ukazala da je litijum strateška mineralna sirovina za kojom raste potražnja u Evropskoj uniji i svetu, zbog energetske tranzicije i sve veće elektrifikacije saobraćaja, ali da je na Srbiji da sagleda na koji način može da iskoristi tu priliku i prirodna bogatstva kojima zemlja raspolaže.

"Srbija je bogata litijumom i drugim rudnim i mineralnim resursima, a na nama je da sagledamo na koji način možemo da iskoristimo prirodna bogatstva kojima raspolažemo. Potencijalna eksploatacija litijuma doprinela bi boljitku lozničkog kraja i zapadne Srbije, otvaranju stotina novih radnih mesta u godinama pred nama, sa minimalnom platom od 1.000 evra i značajnom rastu BDP", rekla je ministarka.

Dodala je da će nova Vlada morati da razgovara sa kompanijom Rio Tinto o projektu "Jadar" koji se odnosi na iskopavanje litijuma u okolini Loznice.

"Rio Tinto je prisutan u našoj zemlji od 2004. godine, od kada su dobijali dozvole i otkupljivali zemljište. Oni imaju određena prava, pokrenuli su određene sudske procese protiv naše države i o svemu tome moraćemo da razgovaramo sa njima posle formiranja nove vlade", rekla je Đedović.

Ministarka je navela da postoje međunarodni standardi u rudarstvu koji osiguravaju održivost i bezbednost.

"Nismo imali priliku da vidimo Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, niti su održane javne konsultacije i debate o uticaju projekta na životnu sredinu. Postoje međunarodni standardi u rudarstvu koji obezbeđuju kvalitet, sigurnost i bezbednost kako bi se obezbedilo održivo rudarstvo", rekla je ona.

Istakla je da je Srbija lider u Evropi u proizvodnji bakra i da je otvaranje nove topionice omogućilo više sredstava za lokalnu samoupravu ali i povećanje rasta životnog standarda u Boru i okolini.

"Rudna bogatstva kojim raspolažemo mogu da nas stave na lidersku poziciju u Evropi u eksploataciji ruda, kao što smo u vrhu u proizvodnji bakra zahvaljujući uspešnom poslovanju Ziđin majing grupe, čije su dve kompanije među prva tri izvoznika u Srbiji, koja je otvorila hiljade novih radnih mesta, gde je sada prosečna plata veća od 110.000 dinara", rekla je Đedović.


Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina