Web Analytics
Predsednica Kosova: Posvećeni smo nastavku odličnih odnosa sa S.Makedonijom - BetaRS

Predsednica Kosova: Posvećeni smo nastavku odličnih odnosa sa S.Makedonijom

Kosovo | 25.01.2024 | access_time 16:20
Predsednica Kosova: Posvećeni smo nastavku odličnih odnosa sa S.Makedonijom
BETAPHOTO/Kabinet predsednika Severne Makedonije

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je danas tokom sastank sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim koji je u poseti Prištini, izjavila da je Kosovo "posvećeno nastavku odličnih odnosa sa Severnom Makedonijom".

Osmani i Pendarovski su potvrdili da su za produbljivanje saradnje u trgovini, kulturi, zdravstvu, prosveti, poljoprivredi, turizmu, informacionim tehnologijama preneto je u saopštenju.

Osmani je zahvalila Pendarovskom zbog njegove "posvećenosti odličnim odnosima Kosova i Severne Makedonije" i istakla da "obe zemlje imaju zajedničku viziju za stabilan Zapadni Balkan, integrisan u EU".

Kabinet Osmani je saopštio da je ona rekla da su "Albanci u Severnoj Makedoniji most koji povezuje dve države i stub stabilnosti i procesa evropskih integracija Severne Makedonije".

Rekla je i da bi članstvo Kosova u Savetu Evrope bilo "u funkciji zaštite ljudskih prava svih građana Kosova bez razlike", a i da Kosovo "zaslužuje da dobije status zemlje-kandidata u EU" jer je "pokazalo ozbiljnu posvećenost procesu radikalnih reformi".

Osmani je ocenila da uključivanje Kosova u "Partnerstvo za mir", a potom i u NATO, "ima strateški značaj" i "garancija je stabilnosti ne samo Kosova, već i regiona".

Teme