Web Analytics
U Kini gotovo 1.900 divljih pandi - BetaRS

U Kini gotovo 1.900 divljih pandi

Zabava | 26.01.2024 | access_time 12:50
U Kini gotovo 1.900 divljih pandi
Foto: Xinhua/Wang Quanchao

Populacija džinovskih pandi u divljini u Kini trenutno je oko 1.900, što je rast u odnosu na oko 1.100 koliko ih je bilo 1980-ih, saopštila je 25. januara Nacionalna uprava za šumarstvo i travnjake.

Ovo značajno povećanje je mahom plod pojačanih napora Kine u zaštiti, rekao je Džang Iue, zvaničnik Uprave, prenosi Sinhua.

Nacionalni park džinovskih pandi osnovan je u oktobru 2021 I prostire se na ukupnoj površini od preko 22.000 kvadratnih kilometara i pruža značajnu zaštitu za oko 72 odsto divljih džinovskih pandi, rekao je Džang.

Zaštićena područja staništa džinovske pande porasla su sa 1,39 miliona hektara na 2,58 miliona hektara od 2012. godine, efektivno održavajući bezbednost i održivi razvoj populacije divljih pandi, pokazali su podaci Uprave.

Međunarodna unija za zaštitu prirode prilagodila je status ugroženosti džinovskih pandi sa “ugrožene” vrste na “ranjivu” vrstu.

“Ovo ukazuje da je međunarodna zajednica za očuvanje divljih životinja prepoznala kineske napore za očuvanje džinovskih pandi”, rekao je Džang.

Osim divlje populacije, globalna populacija džinovskih pandi u zatočeništvu sada je dostigla 728 jedinki, sa 46 pandi koje su uspešno uzgajane u zatočeništvu prošle godine, pokazuju podaci Uprave.

Genetska raznolikost džinovskih pandi u zatočeništvu je takođe poboljšana. Sadašnja populacija velikih pandi u zatočeništvu može da održi 90 odsto genetske raznovrsnosti do 200 godina, što znači da su zdrava, dinamična i održiva populacija, rekao je Džang, pozivajući se na naučnu procenu.

Što se tiče džinovskih pandi koje žive u inostranstvu, Džang je rekao da je Uprava organizovala terenske inspekcije i procene 23 institucije za saradnju u inostranstvu u 19 zemalja od 2023. godine, u pokušaju da ojača zaštitu džinovskih pandi u inostranstvu.

“Institucije za saradnju generalno ispunjavaju zahteve u pogledu izgradnje objekata, hranjenja i nege, kao i mera prevencije i kontrole bolesti”, rekao je Džang, dodajući da su pande koje žive u inostranstvu generalno “dobrog zdravlja“.

Kina će dodatno unaprediti mehanizam upravljanja međunarodnom saradnjom za džinovske pande, sprovoditi redovno svakodnevno praćenje zdravlja i terenske inspekcije i procene i nastaviti da jača saradnju sa međunarodnim partnerima za zaštitu ugroženih vrsta i biodiverziteta, rekao je on.

Teme