Web Analytics
Žigmanov: Srbija neguje kulturu sećanja na holokaust - BetaRS

Žigmanov: Srbija neguje kulturu sećanja na holokaust

Politika | 26.01.2024 | access_time 15:30
Žigmanov: Srbija neguje kulturu sećanja na holokaust
minljmpdd.gov.rs
 Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog saopštilo je povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, da je Srbija predana negovanju kulture sećanja na užas Holokausta, iskazivanja pijeteta stradalim nevinim žrtvama, te borbi protiv verske i nacionalne mržnje i svakog oblika nasilja.


Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je da sećanje na nedužne ljude nad kojima je sproveden genocid samo zato što su druge nacije i vere, kao žrtve najtežeg oblika diskriminacije, treba da bude opomena i obaveza svih da se svakodnevno bore da se ovakvi zločini nikade ne zaborave.

Kako je naveo, tom vrednosnom okviru i takvim nastojanjima Vlada republike Srbije će i dalje biti predano posvećena.

Kao jednu od potvrda takvog zalaganja, ministar Žigmanov je naveo da je vlada u cilju borbe protiv govora mržnje, pre četiri godine usvojila Radnu definiciju antisemitizma, koju je dao Komitet za antisemitizam i poricanje Holokausta Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust (IHRA).

"Savezu jevrejskih opština, počev od januara 2017. godine do 2042. godine, opredeljuju se sredstva u iznosu od 950.000 evra na godišnjem nivou", rekao je Žigmanov i dodao da je osnivanjem ustanove kulture Memorijalni centar "Staro sajmište" i početkom radova na obnovi ovog stratišta, nakon više decenija, Srbija pokazala da je posvećena negovanju kulture sećanja na žrtve nacističkih koncentracionih logora.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta – 27. januar, ustanovljen je Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1. novembra 2005. godine, a obeležava se na dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, verovatno najozloglašeniji logor smrti za Jevreje, Rome i druge narode u Drugom svetskom ratu u Evropi.

Teme