Web Analytics
Putin obećao da će učiniti sve da trajno iskoreni nacizam - BetaRS

Putin obećao da će učiniti sve da trajno iskoreni nacizam

Svet | Izvor: Beta-AFP | 27.01.2024 | access_time 18:50
Putin obećao da će učiniti sve da trajno iskoreni nacizam
Predsednik Rusije Vladimir Putin je danas obećao da će "učiniti sve" da se "jednom zauvek iskoreni nacizam".

Putin je to rekao povodom obeležavanja 80 godina od završetka nemačke opsade Lenjingrada, današnjeg Sankt Peterburg, tokom Drugog svetskog rata.

"Opsada Lenjingrada bila je bez presedana po razmerama okrutnosti i cinizma", rekao je Putin tokom inauguracije spomenika žrtvama opsade koja je trajala 872 dana između 1941. i 1944. godine.

Tada je više od 800.000 ljudi u Lenjingradu umrlo od gladi, bolesti i bombardovanja.

"Učinićemo sve da stavimo tačku na i definitivno iskorenimo nacizam", obećao je Putin, zajedno sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom koji je bio na svečanosti.

Spomenik uz ogromnu statuu "Otadžbina", otkriven je manje od mesec dana od druge godišnjice početka ruskog rata protiv Ukrajine, pokrenutog, po Kremlju, radi "demilitarizacije" i "denacifikacije" te bivše sovjestke republike.

Kremlj redovno insistira da je taj sukob nastavak Drugog svetskog rata.

"Kijevski režim nastavlja da veliča Hitlerove saučesnike... i da koristi teror protiv svih onih koji mu se ne sviđaju", ponovio je Putin.

Ruski predsednik redovno podseća da ga je lično dirnula opsada Lenjingrada, jedan od najgorih masakra u Drugom svetskom ratu.

Putin ima 71 godinu, poreklom je iz tog grada, a tokom opsade je tamo umro njegov stariji brat. Majka mu je umalo umrla od gladi tokom opsade, dok je njegov otac, koji se borio u Crvenoj armiji, ranjen u blizini tog grada.

Na nekim zgradama u Sankt Peterburgu su sačuvana upozorenja sovjetske vlasti na napade Vermahta iz vazduha, a kolektivno sećanje pet miliona stanovnika je duboko obeleženo opsadom.

Sećanje na "Veliki otadžbinski rat" - kako se u Rusiji naziva rat SSSR-a i nacističke Nemačke, izvor je ogromnog ponosa i suštinski stub militarističkog patriotizma koji zastupa Kremlj.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Sportovi na vodi

Zelena Srbija

Hronika

Scena