Web Analytics
Napreduju pregovori o oslobađanju talaca u Gazi - BetaRS

Napreduju pregovori o oslobađanju talaca u Gazi

Svet | 28.01.2024 | access_time 10:30
Napreduju pregovori o oslobađanju talaca u Gazi
AP Photo/Fatima Shbair

Dva visoka zvaničnika administracije SAD izjavila su da napreduju pregovori o potencijalnom sporazumu na osnovu kojeg bi Izrael pauzirao vojne operacije protiv Hamasa u Gazi na dva meseca u zamenu za oslobađanje više od 100 talaca otetih 7. oktobra, preneo je AP.

Zvaničnici koji su tražili da ostanu anonimni rekli su sinoć da bi se u prvoj fazi borbe obustavile kako bi Hamas oslobodio preostale zatočene žene, starije muškarce i ranjene taoce.

Izrael i Hamas bi potom u prvih mesec dana ostvarenja sporazuma razmatrali detalje druge faze u kojoj bi izraelski vojnici i civili muškaraci bili oslobođeni.

Sporazum bi takođe uključio isporuku veće humanitarne pomoći Gazi.

U izveštaju AP se navodi da predloženi sporazum ne bi okončao rat, ali se američki zvaničnici nadaju da bi mogao utrti put za održivo rešenje sukoba.

Njujork tajms je prvi izvestio u subotu da je postignut napredak ka postizanju sporazuma o pauzi u zamenu za preostale taoce.

Direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Bil Barns će, kako se očekuje, razgovarati o okviru sporazuma danas u Francuskoj, na sastanku sa šefom izraelske obaveštajne agencije Mosad Davidom Barneom, katarskim premijerom Muhamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem i šefom egipatske obaveštajne službe Abasom Kamelom.

Predsednik SAD Džozef Bajden je u petak razgovarao s predsednikom Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem i katarskim emirom Šeikom Tamimom Bin Hamadom Al Tanijem i pozvao oba lidera sa se usredsrede na taoce.

Bela kuća je saopštila da su oni potvrdili da je sporazum o taocima ključan za uspostavljanje duže humanitarne pauze u sukobu i osiguranje dodatne humanitarne pomoći civilima širom Gaze.

Kako je navedeno takođe su istakli da je situacije hitna i pozdravili blisku saradnju timova uključenih u nedavne diskusije.

U napadima na jug Izrael prvog dana rata oteto je i u Gazu odvedeno oko 250 ljudi, a oko 100 ih je oslobođeno krajem novembra tokom sedmodnevnog primirja u zamenu za palestinske zatvorenike iz izraelskih zatvora.

Veruje se da je u Gazi i dalje oko 130 zatočenih, ali nisu svi živi.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Olimpijada

Hronika