Web Analytics
Gutereš: Otpušteno devet zaposlenih u UNRWA - BetaRS

Gutereš: Otpušteno devet zaposlenih u UNRWA

Svet | 28.01.2024 | access_time 10:50
Gutereš: Otpušteno devet zaposlenih u UNRWA
AP Photo/Themba Hadebe

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da je od 12 zaposlenih u Agenciji UN za palestinske izbeglice (UNRWA), navodno umešanih u smrtonosni napad 7. oktobra na Izrael, devet otpušteno, jedan je ubijen, a identiteti dvojice se proveravaju.

"Ujedinjene nacije preduzimaju brzu akciju posle izuzetno ozbiljnih optužbi protiv nekoliko zaposlenih u Agenciji za pomoć", rekao je danas Gutereš, dodajući da je već pokrenuta istraga.

"Svaki zaposleni umešan u terorističke akte će odgovarati, uključujući tu i krivično gonjenje", najavio je šef UN.

On je, međutim, pozvao sve zemlje da nastave finansirati agenciju koja podržava dva miliona stanovnika Gaze, zavisnih od "ključne pomoći za svakodnevno preživljavanje".

Posle optužbi protiv te agencije UN u Gazi, devet država je privremeno zaustavilo finansiranje.

"Optužbe na račun tih članova osoblja moraju biti procesuirane, ali desetine hiljada muškaraca i žena koji rade za UNRWA, mnogi u najopasnijim situacijama za humanitarne radnike, ne bi trebalo da budu kažnjeni. Potrebe očajnog stanovništva koje služe moraju biti zadovoljene", rekao je Gutereš.

Velika Britanija, Nemačka, Italija, Holandija, Švajcarska i Finska su se u subotu pridružile SAD, Australiji i Kanadi i suspendovale finansiranje agencije za pomoć, koja je od ključnog značaja za ljude u Gazi, posle optužbi Izraela.

"Iako razumem njihovu brigu, užasnut sam takvim optužbama. Snažno apelujem na vlade koje su suspendovale svoja davanja da bar garantuju nastavak operacija UNRWA", rekao je Gutereš, prenele su agencije.

 

Izraelski ambasador kritikovao Gutereša zbog izjave o Agenciji UN za pomoć Palestincima

Izraelski ambasador u UN Gilad Erdan kritikovao je danas generalnog sekretara UN Antonija Gutereša zbog poziva zemljama donatorima da "garantuju nastavak (rada)" Agencije za pomoć Palestincima (UNRWA).

Poziv je upućen pošto su se Velika Britanija, Nemačka, Italija, Holandija, Švajcarska i Finska pridružile SAD, Australiji i Kanadi i suspendovale finansiranje agencije jer je otkriveno da je pokrenuta istraga protiv 12 zaposlenih, koji su navodno učestvovali u napadima na jug Izraela predvođenih Hamasom 7. oktobra, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi,prenele su agencije.

Erdan je rekao da je šef UN više puta ignorisao "dokaze predstavljene lično njemu u umešanosti agencije u 'podsticanje i terorizam' ".

"Svaka zemlja koja nastavlja da finansira UNRWA pre sveobuhvatne istrage bi trebalo da zna da će njen novac možda biti upotrebljen za terorizam i da će pomoć koja će biti isporučena za UNRWA možda stići do terorista Hamasa umesto ljudi u Gazi", objavio je Erdan na platformi Iks (X).

On je ocenio da je generalni sekretar UN "još jednom dokazao da mu bezbednost građana Izraela nije, zaista, važna".

Teme