Web Analytics
Formiran Štab za suzbijanje iregularne migracije u Podrinju - BetaRS

Formiran Štab za suzbijanje iregularne migracije u Podrinju

Migranti | Izvor: Beta | 30.01.2024 | access_time 19:30
Formiran Štab za suzbijanje iregularne migracije u Podrinju
Ministarstvo unutrašanjih poslova Srbije je danas saopštilo da je u Malom Zvorniku, u pograničnom pojasu sa Bosnom i Hercegovinom, formiran štab koji će raditi na suzbijanju iregularne migracije i na teritoriji Ljubovije, Loznice i Banje Koviljače.

Ministarstvo je najavilo da će "na ulicama svakodnevno" biti pripadnici Žandarmerije, uprava Granične i Saobraćajne policije i policija opšte nadležnosti koji će kontrolisati kretanje i boravak migranata.

Ranije su formirani štabovi u Subotici - kod granice s Madjarskom, i u Dimitrovgradu i Preševu - u blizini granica Bugarske i Severne Makedonije.

Migranti u Srbiju od 2015. uglavnom ulaze iz Bugarske i Severne Makedonije i, na putu ka zapadu EU, ilegano idu u Majarsku, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

U Srbiji je 2023. u prihvatnim i centrima za azil bilo evidentirano 108.808 migranata, 12 odsto manje nego 2022, objavljeno je 23. januara u godišnjem izveštaju Komesarijata Srbije za izbeglice i migracije.

Najviše migranata je bilo iz Sirije - 46 odsto, i Avganistana - 22 procenta, iz Maroka je stiglo oko šest odsto ukupnog broja, a iz Pakistana skoro pet odsto ukupnog broja.

Prošle godine migranti su se u Srbiji zadržavali prosečno 12 dana, tokom 2022. godine 16, a 2021. su ostajali po 30 dana, navedeno je u izveštaju.

Komesarijat je naveo da je spreman sa, kako tvrdi, s jednim od najbolje uređenih sistema prihvata i upravljanja migracijama.

Popunjenosti kapaciteta u centrima je krajem januara bila manja od 70 odsto - 1.412 osoba bilo je u 17 centara.

Teme