Web Analytics
Uginula ženka retke vrste kita povređena ribarskom opremom - BetaRS

Uginula ženka retke vrste kita povređena ribarskom opremom

Zelena Srbija | Izvor: Beta-AP | 30.01.2024 | access_time 20:55
Uginula ženka retke vrste kita povređena ribarskom opremom
Jadna mlada ženka retke vrste kita je nađena mrtva kod američke obale severnog dela Atlantskog okeana.

Pretpostavlja se da je uginula jer povred ukazuju da se verovartno upetljala u ribolovnu opremu što je jedna od najvećih opasnosti za tu vrstu kitova koja nestaje, saopštile su federalne vlasti SAD.

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) saopštila je da je obaveštena o uginuloj ženki severnoatlantskog ledenog kita (Eubalaena glacialis). Tih kitova je ostalo manje od 360 u svetu.

Broj tih kitova je opao za četvrtinu od 2010. do 2020. godine, a njihovo spasavanje je fokus grupa aktivista. Organizacije za zaštitu životne sredine zahtevaju strože zakone o brzini plovila s kojima se kitovi sudaraju i o komercijalnom ribolovu.

Neke industrije su se suprotstavile strožim zakonima. Prošle godine, savezni žalbeni sud je stao na stranu komercijalnih ribara koji hvataju jastoge i rakove i kažu da bi predložena ograničenja u cilju spasavanja kitova mogla da ih izbace iz posla.

Severnoatlantski ledeni kitovi su nekada bili mnogobrojni uz istočnu obalu SAD, ali su desetkovani tokom ere komercijalnog ribolova i sporo se oporavljaju. Decenijama su zaštićene Zakonom o ugroženim vrstama.

Gubitak mlade ženke je posebno razoran, rekao je Gib Brogan, direktor kampanje udruženja "Oceana".

Odrasli primerci te vrste kitova prosečno su dugački 13do 16 metara i teški od 40 do 70. tona.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija