Web Analytics
SNSD i HDZ u Domu naroda BiH oborili izmene Izbornog zakona - BetaRS

SNSD i HDZ u Domu naroda BiH oborili izmene Izbornog zakona

Region | 31.01.2024 | access_time 17:15
SNSD i HDZ u Domu naroda BiH oborili izmene Izbornog zakona
prt.scr youtube

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije danas prihvatio da se po hitnoj proceduri razmatraju izmene Izbornog zakona BiH, koje su ranije usvojene u Predstavničkom domu državnog parlamenta.

Protiv rasprave o ovom zakonu u hitnoj proceduri bili su delegati Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i HDZ 1990, koji su smatrali da ovaj zakon treba da se razmatra u redovnoj proceduri, jer ima manjkavosti.

Izmene Izbornog zakona, koje je predložila Stranka demokratske akcije (SDA), ranije su usvojene u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ali bez glasova poslanika SNSD-a i HDZ-a.

Tim izmenama predviđeno je uvođenje novih tehnologija, kako bi se obezbedio integritet izbornog procesa i sprečila krađa glasova. 

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit ranije je pozvao parlamentarne stranke da usvoje izmene Izbornog zakona koje se tiču integriteta izbornog procesa što pre, inače će ih, kako je najavio, on nametnuti.

U međuvremenu, koalicija na državnom nivou, koju čine SNSD, HDZ BiH i probosanska koalicija "Trojka", je na prošlonedeljnom sastanku u Laktašima dogovorila izmene Izbornog zakona, koje podrazumevaju i promene načina izbora hrvatskog člana Predsedništva BiH, što je nemoguće bez promene Ustava BiH.

Po tom predlogu, kandidat za hrvatskog člana Predsedništva morao bi da osvoji većunu glasova u najmanje tri kantona u Federaciji BiH sa hrvatskom većinom.

Međunarodni predstavnici u BiH izneli su niz kritika na taj predlog, navodeći da promena izbora članova Predsedništva BiH ne može biti sprovedena samo izmenama Izbornog zakona, već promenama Ustava BiH.

Istakli su i da predlog koalicije na državnom nivou ostavlja prostor za izbornu krađu i da se određenim predlozima jača politički interes u izbornom procesu, umesto da on bude smanjen.

Na današnjoj sednici Doma naroda BiH, zbog nedostatka entitetske većine, nije po hitnom postupku razmatran ni predlog Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji je jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

SNSD i HDZ u Domu naroda BiH oborili izmene Izbornog zakona
prt.scr youtube

Predlog ovog zakona vraćen je Kolegijumu doma naroda na usaglašavanje.

Za usvajanje zakona u oba doma parlamenta BiH potrebno je da, osim većine, glasa i većina poslanika ili delegata iz oba entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske.

Četiri delegata SNSD-a iz RS su bila protiv usvajanja ovog zakona.

Dom naroda BiH danas je usvojio izmene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savetu (VSTS).

Teme