Web Analytics
Zaštitne ograde puteva u SAD ne mogu da izdrži nova teška električna vozila - BetaRS

Zaštitne ograde puteva u SAD ne mogu da izdrži nova teška električna vozila

Tehnologija | Izvor: Beta-AP | 31.01.2024 | access_time 20:25
Zaštitne ograde puteva u SAD ne mogu da izdrži nova teška električna vozila
Inženjeri Odeljenja Univerziteta u Nebraski za bezbednost na putevima su testirali naletanje pikap-kamioneta na električni pogon na standardnu zaštitnu, elastično-odbojnu ogradu i pikap ju je probio i prošao kroz nju.

Probni sudar je priređen da se vidi kako će se zaštitna ograda - iste vrste koja se duž desetina hiljada kilometara puteva u Sjedinjenim Državama, izdržati električna vozila (EV) koja mogu biti i tonama teža od prosečnog vozila s motorom na benzin.

Skoro četiri tone težak pikap "Rivian R1T", model 2022, probio je metalnu zaštitnu ogradu i jedva nešto malo usporio, a zaustavila ga je betonska barijera nekoliko metara dalje.

Kodi Stol s Univerziteta je rekao da "sistem ograda na putevima nije napravljen da zadrži vozila teža od 2,3 tone".

Zabrinutost je nastala pošto je rastuća popularnost električnih vozila dovela do toga da zvaničnici transporta upozoravaju na veliku razliku u težini novih vozila na baterije i lakših verzija istih vozila na benzin. Prošle godine, Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja je izrazio zabrinutost zbog bezbednosnih rizika koje predstavljaju teška električna vozila ako se sudare s lakšim vozilima.

Zvaničnici i organizacije za bezbednost na putevima kažu da električna vozila sama po sebi pružaju superiornu zaštitu svojim putnicima, ali se pri sudaru mogu pokazati opasnim za putnike u drugim, lakšim vozilima. Pikap "Rivian" testiran u Nebraski nije imao skoro nikakvu štetu u unutrašnjosti kabine pošto je udario u betonsku barijeru, rekao je Stol.

Svrha zaštitnih ograda je da pomognu da putnička vozila ne slete s kolovoza, rekao je Majkl Bruks, izvršni direktor neprofitnog Centra za bezbednost automobila. To je posebno važno na putevima koji idu preko mostova, pored vode, blizu ivica litica i gudura i preko stenovitih terena gde su povrede i smrt u sudaru mnogo verovatniji ako vozilo sleti s puta.

Bruks je rekao da je težina EV razlog za zabrinutost: "Mnogo je novih vozila koja su teža i od 7.000 tri tone, a  to jeste zabrinjavajuće".

Centar za istraživanje i razvoj Inženjerskog korpusa američke vojske je naručio test tokom kojeg je limuzina "Tesla" udarila u zaštitnu ogradu, pri čemu je automolbil iščupao i podigao ogradu i prošao ispod nje. Testovi su pokazali da će teža električna vozila verovatno lako nadvladati sistem ograda, rekli su zvaničnici

Dodatna težina električnih vozila dolazi od njihovih ogromnih baterija potrebnih za postizanje dometa od oko 480 kilometara po punjenju. Same baterije mogu težiti skoro koliko i mali automobil na benzin. Električna vozila obično teže 20 do 50 odsto više od vozila na benzin i imaju niže težište.

"Za sada ne vidimo dobru kompatibilnost zaštitnih ograda sa električnim vozilima", rekao je Stol.

Planirano je više testiranja, uključujući kompjuterske simulacije i testiranje sudara više električnih vozila, rekao je on, i biće potrebno da se utvrdi kako da se konstruišu ograde pored puta koje ublažavaju efekte sudara i za lakša vozila na benzin i za teža električna vozila.

"Zasad su električna vozila oko 10 odsto prodatih novih vozila, tako da imamo malo vremena", rekao je Stol. "Ali kako se EV sve vipe prodaju i postaju sve popularniji, ovo će biti sve češći problem. Postoji određena hitnost da se ovo reši", naglasio je on.

Tokom 1990-ih, kada je sve više ljudi počelo da kupuje lake pikape i vozila SUV, Centar za bezbednost u Nebraski koji ptai ćitav Srednji zapad SAD, otkrio je da se tada 50-godišnji sistem zaštitne ograde pokazao neadekvatnim da podnese njihovu dodatnu težinu. Dakle, radilo se o redizajniranju zaštitnih ograda kako bi se prilagodili.

„U to vreme, laki pikapovi su činili 10 do 15 odsto voznog parka", rekao je Stol. "Sada, više od 50 odsto vozila na putu su pikapi i terenci".

"Dakle, ovde pokušavamo ponovo da uradimo istu stvar: Prilagodite se promenljivom sastavu vozila na putu, a emoguće je znati kako će ta promena izgledati", rekao je Stol.

"To bi mogle biti betonske barijere ili nešto drugo", rekao je on.

Zabrinutost zbog težine električnih vozila ide dalje od sudara i izdržljivosti ograda, rekao je Bruks. Dodatna težina će uticati na sve: od bržeg habanja na ulicama, do trajanja guma vozila i nosivosti garaža".

"Čak i mnogi od uličnih parkinga imaju konstrukciju za vozila lakša od dve tone, a ne za duplo teža kakvih je sve više", rekao je on.

Nužna je veća saradnja transportnih inženjera i proizvođača vozila - rekao je Bruks koji smatra da bi tek to donelo stvarnu promenu.

Teme