Web Analytics
Češka vlada planira da izgradi četiri nuklearna reaktora umesto planiranog samo jednog - BetaRS

Češka vlada planira da izgradi četiri nuklearna reaktora umesto planiranog samo jednog

Tranzicija | 01.02.2024 | access_time 10:30
Češka vlada planira da izgradi četiri nuklearna reaktora umesto planiranog samo jednog
Foto: Screenshot/YouTube

Češka Vlada saopštila je da planira da izgradi četiri nuklearna reaktora, umesto, kako je prvobitno planirala, samo jedan, pošto zemlja želi da postane energetski nezavisna i prekine upotrebu fosilnih goriva.

Premijer Petr Fijala je rekao da bi odluka o izgradnji više reaktora mogla da smanji cenu po reaktoru do 25 odsto. Rokovi izgradnje i tačne lokacije za reaktore još nisu određeni.

Tri kompanije, američki Vestinghus, francuski EDF i korejski KHNP, prvobitno su podnele ponude za izgradnju jednog reaktora u nuklearnoj elektrani Dukovani. Planirano je da počne sa radom do 2036. godine.

U okviru svojih ponuda, kompanije su takođe dostavile neobavezujuće ponude za izgradnju još tri nuklearna reaktora.

U neočekivanom razvoju događaja Vlada je objavila da ponuda Vestinghausa nije ispunila uslove tendera, a samo od EDF i KHNP je zatraženo da podnesu nove, proširene ponude još u aprilu.

Ministar industrije i trgovine Jozef Sikela je rekao da će procene ponuda biti završene do kraja maja.

Češka već koristi šest nuklearnih reaktora koji proizvode trećinu električne energije u zemlji. Pored četiri u Dukovaniju, državna elektroprivredna kompanija CEZ upravlja sa dva reaktora od 1.000 megavata u elektrani Temelin.

Za razliku od svojih zapadnih suseda Austrije i Nemačke, Češka značajno povećava korišćenje nuklearne energije i obnovljivih izvora energije nakon što je odlučila da ukine ugalj za proizvodnju energije do 2033. godine sa ciljem da smanji emisije ugljenika.

Premijer Fiala je rekao da je nuklearna energija "ključna za obezbeđivanje dovoljno struje po razumnim cenama".

Još dve zemlje EU Slovačka i Mađarska, rade na proširenju proizvodnje nuklearne energije. Drugi sused, Poljska, izabrala je kompaniju Vestinghaus da gradi svoju prvu nuklearnu elektranu kao dio napora da se sagoreva manje uglja i stekne veća energetska nezavisnost.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije