Web Analytics
Zeleno levi front: Vlast ne sme da ćuti na slavljenje Nedića u Beogradu - BetaRS

Zeleno levi front: Vlast ne sme da ćuti na slavljenje Nedića u Beogradu

Politika | 02.02.2024 | access_time 13:20
Zeleno levi front: Vlast ne sme da ćuti na slavljenje Nedića u Beogradu
Foto: Beta/Emil Vaš

Zeleno-levi front (ZLF) je danas zatražio od Policijske uprave Beograda da zabrani održavanje skupa najavljenog za 4. februar, kojim se, kako su saopštili, slavi lik i delo nacističkog saradnika, izdajnika i ratnog zločinca, Milana Nedića (1878. - 1946).

Desničarske organiizacije, godinama unazad, u centru Beogradu obežavaju godišnjicu smrti Nedića, inače predsednika "Vlade narodnog spasa" tokom okupacije Srbije 1941. koji je, nakon hapšenja po oslobađanju Srbije, februara 1946. po navodima hroničara, izvršio samoubistvo skočivši kroz prozor.

ZLF je u saopštenju naveo da "neofašističke i neonacističke organizacije iz godine u godinu nesmetano promovišu fašizam, rasizam i reakcionarni istorijski revizionizam" kojima, kako su ukazali, " ne sme biti mesta u društvu, izgrađenom na slobodarskim i antifašističkim tekovinama".


Podsetio je i da je u više navrata pozivao na zabranu delovanja neonacističkih, neofašističkih i rasističkih organizacija.

Ocenio je da "tolerisanje delovanja ovakvih ekstremističkih organizacija vodi nedopustivoj normalizaciji najmračnijih genocidnih ideologija", koje su, kako je ukazao, " odvele u smrt desetine hiljada građana i građanki"-

"Srbija ima bogatu antifašističku tradiciju nastalu junačkom borbo predaka i važno je da tu ista tradicija nastavimo da vrednujemo kako bismo omogućili jednako, demokratsko društvo za sve", piše u saopštenju.


ZLF je upoziro i i da "ovo nije prvi put" da institucije dozvoljavaju relativizaciju figura i činova povezanih sa nacizmom u srpskoj istoriji.

"Svedoci smo toga da promotivni kalendar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za 2024. sadrži fotografije pripadnika Srpske državne straže, policijske formacije uspostavljene od strane Nedićeve vlade u cilju borbe protiv neprijatelja nacističkih okupacionih snaga"

Veličanje saradnika nacističkih okupatora nalazi svoj put od relativno marginalnih ekstremističkih organizacija, sve do državnih institucija. Zbog toga zahtevamo da se ovome konačno stane na put i da se oštro reaguje na svaki pokušaj slavljenja nacizma i fašizma", dodaje se.

ZLF je naveo da je posvećen baštinjenju antifašističke tradicije kojom, kako je naglasio, "Srbija može i treba da se ponosi".

"Borbu za društvo slobode, pravde, solidarnosti i ravnopravnosti lišeno pogubnih zločinačkih ideologija nastavićemo, kao i do sada, i u institucijama države, ali i svuda gde promoteri takvih ideologija pokušavaju da preuzmu javni prostor", piše u saopštenju.

Po navodima hroničara, Nedića je nacistička Nemačka postavila za predsednika vlade 1941. jer su ga, prema pojedinim informacijama, smatrali osobom od poverenja, ali su mu i zapretili da će bugarska vojska izvršiti invaziju na Srbiju, a on biti poslat u zatvor u Nemačku ukoliko odbije.

Njegov zadatak, kako se navodi u pojedinim dokumentima, bio je da "pacifikuje" Srbiju, odnosno spreči pobune protiv okupatora, i da se suprotstavi partizanskim i pojedinim četničkim odredima.

Nedićeva vlada sprovela je brojne odluke okupacionih vlasti, među kojima i onu o gubljenju prava Jevreja i Roma na rad i studiranje, a Nemačka je 1942. objavila da je Srbija "očišćena od Jevreja".

U Srbiji je više puta započinjan proces rehabilitacije Nedića, ali je odbijen svaki put, a Apelacioni sud u Beogradu 2019. pravosnažno je odbio rehabilitaciju.

Teme