Web Analytics
RSE: Varheji pokušavao da blokira predlog za izmenu Poglavlja 35 u pregovorima EU sa Srbijom - BetaRS

RSE: Varheji pokušavao da blokira predlog za izmenu Poglavlja 35 u pregovorima EU sa Srbijom

Politika | 03.02.2024 | access_time 16:10
RSE: Varheji pokušavao da blokira predlog za izmenu Poglavlja 35 u pregovorima EU sa Srbijom
Foto: Screenshot/YouTube

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji pokušavao je do poslednjeg trenutka da spreči da obaveze iz dogovora postignutih u Briselu i Ohridu prošlog februara i marta postanu sastavni deo Poglavlja 35 u pregovorima EU sa Srbijom, potvrdilo je za Radio slobodna Evropa (RSE) više sagovornika u Briselu.

Predlogom Evropske komisije, koji je prosleđen Savetu EU 2. februara, obaveze iz februarskog Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, kao i njegov implementacioni aneks usaglašen prošlog marta u Ohridu, formalno postaju sastavni deo pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u EU.

"Uprkos dva seta važnih zaključaka (na nivou ministara i lidera EU), Varheji je išao protiv svih i pokušavao je da do poslednjeg trenutka to blokira", rekli su izvori RSE.

Isti izvori su potvrdili da je od decembra, kada su usvojeni zaključci, vršen veliki pritisak na evropskog komesara, kako od strane šefa evropske diplomatije Žozepa Borela, tako i od nekih država članica EU.

Savet ministara EU, kako se navodi u zaključcima iz decembra, tražio je od Evropske komisije da uvrsti te obaveze u pregovarački okvir Beograda i Brisela, pre kraja januara 2024.

RSE podseća i da su evropski poslanici u više navrata upozoravali na delovanje evropskog komesara Vahrejija koji se smatra bliskim saradnikom mađarskog premijera Viktora Orbana.

Rezolucijom koja je usvojena u Evropskom parlamentu u januaru 2023. godine, apeluje se na Evropsku komisiju da pokrene nezavisnu i nepristrasnu istragu o tome da li ponašanje i politike koje sprovodi komesar Varheji predstavljaju kršenje Kodeksa ponašanja za članove Evropske komisije i komesarovih obaveza prema Ugovorima EU.

Teme