Web Analytics
Istraživanje: Devojčice, devojke i žene u Srbiji smatraju da su diskriminisane - BetaRS

Istraživanje: Devojčice, devojke i žene u Srbiji smatraju da su diskriminisane

Društvo | Izvor: Beta | 05.02.2024 | access_time 14:30
Istraživanje: Devojčice, devojke i žene u Srbiji smatraju da su diskriminisane
Foto: Beta/Dragan Gojić

Da su devojčice, devojke, žene diskriminisane u društvu u Srbiji smatra 77,22 odsto srednjoškolki, 92,14 odsto navodi da ume da prepozna diskriminaciju, a 45,36 odsto je imalo iskustvo diskriminacije - nalazi su online istraživanja "Devojke imaju reč" koje je sprovela Akademija ženskog liderstva.

U istraživanju su učestvovale 1.542 učenice do 19 godina pretežno iz gradova.

Rodnu ravnopravnost kao ravnopravnost žena i muškaraca u svim oblastima života definiše više od polovine ispitanica (53,62odsto), potom kao poštovanje ženskih prava i sloboda, jednake plate za isti rad i poslove koje rade i žene i muškarci, preuzimanje dela poslova u domaćinstvu.Rezultati ankete pokazuju da gotovo polovina srednjoškolki (48,3 odsto) smatra da se poslovi dele na muške i ženske.

Želju da steknu visoko obrazovanje izrazilo je 91,88 odsto ispitanica, a 77,73 odsto njih je upoznato sa šansama i mogućnostima koje im stoje na raspolaganju u pogledu zapošljavanja i karijere.

Skoro 80 odsto devojaka koje su popunile online upitnik ne želi da se bavi zanimanjem kojim se bave njihovi roditelji i najbliži srodnici.

Anketa pokazuje da profesionalno usmerenje devojke biraju na osnovu profesionalnih uzora koji ih motivišu (33,43 odsto), svojih interesovanja i saveta porodice (30,50 odsto), nastavnika (5,35 odsto) i prijatelja (5,10 odsto).

Za 86,45 odsto devojaka uzori za izbor profesija kojima žele da bave su žene, uglavnom ih same nalaze samostalnim istraživanjima ili preko društvenih mreža.

Kao uzori najzastupljenije su stručnjakinje raznih oblasti, profesorke, naučnice, potom medijske ličnosti (estradne umetnice, influenserke, glumice) i žene na visokim položajima (direktorice, političarke i druge).

Akademija ženskog liderstva navodi da je cilj istraživanja analiza stavova mladih žena, devojčica i devojaka i drugih ključnih aktera na lokalnom nivou, radi unapređivanja njihovog profesionalnog razvoja. Istraživanje je sprovedeno u devedeset lokalnih samouprava Srbije i pored online upitnika obuhvatilo je pet fokus grupa u srednjim školama i deset dubinskih intervjua s mladim ženama aktivnim u lokalnim zajednicama.

Projekat "Devojke imaju reč" sprovode Medijski centar Beta i Akademija ženskog liderstva u okviru programa "Mladi i mediji za demokratski razvoj" Beogradske otvorene škole koji podržava Švedska.

Teme