Web Analytics
Unikredit grupa u 2023. ostvarila rekordnu dobit od 8,6 milijardi evra - BetaRS

Unikredit grupa u 2023. ostvarila rekordnu dobit od 8,6 milijardi evra

Ekonomija | Izvor: Beta | 05.02.2024 | access_time 16:40
Unikredit grupa u 2023. ostvarila rekordnu dobit od 8,6 milijardi evra
Foto: Amir Hamzagić
Unikredit grupa (UniCredit Grupa) ostvarila je rekordni rezultat u 2023. godini, neto dobit od 8,6 milijardi evra i prinos na kapital od 16,6 odsto, saopštila je danas ta banka.

"To je jasan dokaz uspešne transformacije Unikredit grupe na putu ka izgradnji održive izvrsnosti", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je u toku fiskalne 2023. godine, iskazana neto dobit dostigla rekordnih 9,5 milijardi evra, što je tri milijarde evra više u odnosu na prethodnu 2022. godinu.

Već 12. kvartal uzastopno Unikredit, kako je navedeno, pokazuje ostvarenje strateškog plana i dosledan rast širom regiona, balansirajući tri finansijske poluge neto prihoda, troškova i kapitala, kao i koristeći jedinstveni panevropski model koji je u četvrtom kvartalu prethodne godine rezultirao sa 2,8 milijardi evra iskazane neto dobiti, odnosno 1,9 milijardi evra neto dobiti.

Ti visoki prinosi bili su podržani sa 5,7 milijardi evra neto prihoda, koji se sastoje od 3,6 milijardi evra neto prihoda od kamata, što predstavlja godišnje povećanje od 5,7 odsto, uglavnom zbog viših stopa i dobrog upravljanja efektima prelivanja tržišnih stopa na cenu depozita.

Naknade su, kako je istaknuto, iznosile 1,8 milijardi evra i manje su 0,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu, uglavnom zbog uticaja smanjenja naknada za tekuće račune u Italiji i viših troškova sekjuritizacije.

Dodaje se da su ostale naknade porasle godišnje 3,5 odsto, "što potvrđuje njihovu otpornost uprkos kompleksnom makroekonomskom okruženju".

Izvršni direktor Unikredit grupe Andrea Orcel rekao je da je u celoj prethodnoj godini ostvarena rekordna neto dobit, što je povećanje od više od 50 odsto u odnosu na godinu ranije.

"Četvrti kvartal 2023. godine je bio dvanaesti uzastopni kvartal kvalitetnog profitabilnog rasta, neosporan dokaz naše jedinstvene i pobedničke strategije. Taj kvartal ilustruje šta možemo da postigemo kada klijente stavimo u centar onoga što radimo i fokusiramo se na izvršenje naše industrijske transformacije, pri čemu svih trinaest zemalja naše panevropske franšize doprinose našem uspehu", rekao je Orcel.

Iako su, značajno premašene početne ambicije, napredak Unikredit grupe, kako je rekao, daleko je od kraja.

Istakao je da je "namera da se raspodeli ukupno 8,6 milijardi evra akcionarima za 2023. ili 100 odsto neto dobiti, u očekivanju odobrenja, što je više od 3,35 milijardi evra u odnosu na prethodnu godinu".

"Završili smo godinu dana napretka ka našim 'Net Zero' ciljevima nedavnom najavom našeg cilja u sektoru čelika za 2030. Neizmerno sam ponosan na naše zaposlene zbog njihove posvećenosti i entuzijazma. Izgradili smo jaku osnovu i dok ulazimo u sledeću fazu Unikreditovog rasta znam da ćemo nastaviti da se razvijamo i pružamo izvrsnost svim našim zainteresovanim stranam", rekao je  Orcel.

Unikredit, kako je navedeno, pomaže zajednicama da napreduju, a dokaz su grantovi od 20,5 miliona evra za podršku mladima i obrazovanju, kao što su stipendije.

Top Employer Institut "prepoznao" je Unikredit kao najboljeg poslodavca za 2024. godinu u Bugarskoj, Nemačkoj, Italiji i Srbiji, kao i ogranak Unikredit grupe u Poljskoj.

Sertifikat Top Employer na evropskom nivou je, kako je navedeno, dokaz posvećenosti poboljšanju radnog okruženja, odličnih kadrovskih politika i praksi u oblasti ljudskih resursa koji omogućavaju zadržavanje i angažovanje talenata.

Kao nagradu za finansijski uspeh Unikredit grupe, banka je dobila priznanje The Banker sa nagradom u industriji "Banka godine", kao i "Banka godine" u Zapadnoj Evropi, Italiji i Bugarskoj.

Teme