Web Analytics
Stano: Izjava Vučića o Gardijanu govori o njemu samom - BetaRS

Stano: Izjava Vučića o Gardijanu govori o njemu samom

Politika | 08.02.2024 | access_time 14:35
Stano: Izjava Vučića o Gardijanu govori o njemu samom
Foto: Beta

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas u Briselu da Unija i Evropska komisija "veoma snažno podržavaju" slobodu medija i novinara i stoje na "veoma čvrstom stanovištu" da se novinarima mora dozvoliti da obavljaju svoj posao.

"A ko god nastoji da daje neke ocene o medijima, to suštinski daje sliku o njemu ili njoj, a posebno ako pogleda ono što se događa u njegovoj sredini uz podršku njegove vlasti kad je reč o kvalitetu novinarstva", naglasio je Stano.

On je time odgovorio na pitanje novinara kako EU i EK gledaju na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je britanski list Gardijan, kako je preneo novinar, "kriminalan list".

Stano je naveo i to da se "dozvoljava da ruska propaganda i laži deluju sa srpskog tla", posebno imajući na umu ruski TV-kanal RT.

Portparol u EK je rekao da je to medij koji je "zabranjen u EU zbog subverzivnog delovanja u vezi s ilegalnim ratom Rusije protiv Ukrajine".

Naglasio je da EU podržava sve visokokvalitetne medije u EU i izvan nje, te da će uvek braniti njihov rad i slobodu koju moraju imati.

"Kada je reč o slobodi medija u Srbiji, smatram da je najbolje podsetiti se na to šta je sve napisano o slobodi sredstava informisanja u Srbiji u poslednjem izveštaju (EK) o napretku Srbije", zaključio je Stano.

Ana Pisonero, predstavnica za medije evropskog komesara za proširivanje Olivera Varheija je ukazala i na to da je Srbija usvojila nove medijske zakone.

"Kad je reč o štampi, mi mislimo da to može dovesti do mogućeg poboljšanja, što ćemo, naravno, veoma pomno pratiti kako će to biti sprovedeno u delo", rekla je ona.

Teme