Web Analytics
Poljoprivrednici u Evropi i dalje protestuju zbog politike i konkurencije u EU - BetaRS

Poljoprivrednici u Evropi i dalje protestuju zbog politike i konkurencije u EU

Svet | 09.02.2024 | access_time 19:05
Poljoprivrednici u Evropi i dalje protestuju zbog politike i konkurencije u EU
AP Photo/Emilio Morenatti

Poljoprivrednici u Italiji, Španiji i Poljskoj protestovali su danas protiv poljoprivredne politike Evropske unije (EU), tražeći mere za borbu protiv povećanja troškova proizvodnje, smanjenog profita i nelojalne konkurencije zemalja koje nisu članice EU.

Slični protesti održani su širom EU poslednjih nedelja.

Poljoprivrednici se žale da je politika EU o životnoj sredini i drugim pitanjima finansijski teret i da njihove proizvode čine skupljim od uvoza proizvoda koji nisu iz EU.

Evropska komisija napravila je neke ustupke tokom poslednjih nekoliko nedelja, uključujući odlaganje planova za prepolovljenje upotrebe pesticida i drugih opasnih supstanci. Ipak, protesti su se proširili.

U Poljskoj, gde je uvoz jeftinog žita, mleka i drugih proizvoda iz Ukrajine izazvao posebno nezadovoljstvo, poljoprivrednici su vozili traktore širom zemlje kako bi usporili saobraćaj i blokirali glavne puteve, a na nekima su bili postavljeni natpisi "Politika EU uništava poljske poljoprivrednike".

Poljoprivrednici su blokirali i neke puteve do graničnih prelaza sa Ukrajinom.

U zapadnom gradu Poznanju, policija je procenila da je oko 1.400 traktora stiglo do kancelarije regionalnog guvernera. Demonstranti su tamo zapalili baklje i postavili kovčeg, koji simbolizuje smrt poljske poljoprivrede, kao i kolica napunjena stajskim đubrivom u kojoj je bila zaglavljena zastava EU.

Tamošnje Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da razume pritužbe i da će razgovarati sa poljoprivrednicima, koji su rekli da takođe protestuju u ime poljskih potrošača.

Zamenik poljskog premijera Vladislav Kosinjak-Kamiš pozvao je komesara EU za poljoprivredu Januša Vojčehovskog, bivšeg ministra poljoprivrede Poljske, da podnese ostavku.

Poljoprivrednici su takođe zabrinuti da će Zeleni dogovor EU, koji poziva na ograničenja upotrebe hemikalija i emisije gasova staklene bašte, dovesti do smanjenja proizvodnje i prihoda.

Oni smatraju da će zahtev EU da četiri odsto poljoprivrednog zemljišta bude posvećeno biodiverzitetu i zaštiti predela takođe imati negativan uticaj na njihovu proizvodnju.

U Italiji se mali konvoj traktora kretao preko istorijskog centra Rima do Koloseuma, u pratnji policijskih patrola.

Poljoprivrednici danima mirno protestuju izvan Rima i širom zemlje kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo.

Premijerka Đorđa Meloni (Giorgia) je više puta rekla da je njena desničarska vlada već odgovorila na neke od ključnih zahteva poljoprivrednika, ali mnogi smatraju da je to nedovoljno.

Poljoprivrednici u Španiji izveli su slične akcije četvrtog dana protesta zaredom.

Pored politike EU, španski poljoprivrednici tvrde da se zakon koji ima za cilj da garantuje da veliki kupci velikih supermarketa plaćaju fer cene za njihovu robu ne primenjuje dok potrošačke cene rastu.

Očekuje se da će demonstracije u Španiji biti nastavljene u narednim nedeljama, a veliki protest će biti organizovan 21. februara u Madridu.

Nekoliko španskih medijskih izveštaja povezalo je mnoge proteste sa konzervativnim i ekstremno desničarskim grupama. Policija je saopštila da je tokom ovonedeljnih demonstracija uhapšeno 20 ljudi.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Olimpijada

Zelena Srbija

Hronika

Scena