Web Analytics
Loš vazduh u Kragujevcu i pored kotlova na gas, problem su individualna ložišta - BetaRS

Loš vazduh u Kragujevcu i pored kotlova na gas, problem su individualna ložišta

Životna sredina | Izvor: Beta | 10.02.2024 | access_time 17:35
Loš vazduh u Kragujevcu i pored kotlova na gas, problem su individualna ložišta
Vazduh u Kragujevcu je i dalje zagadjen, iako se očekivalo da će se pročistiti pošto su uvedeni kotlovi na gas u preduzeću "Energetika" koje isporučuje toplotnu energiju, a razlog za to su najverovatnije individualna ložišta građana koji koriste nekvalitetan ogrev, kao i to što je relativno mali procenat domaćinstava priključen na daljinsko grejanje, naveo je Ekološki ustanak.

Sajt "InfoKG" je preneo da je u decembru prošle godine vazduh u Kragujevcu bio zagadjen 15 dana iznad granične vrednosti, u gornjem delu tabele zagadjenja u našoj zemlji, na osnovu podataka Agencije za zaštitu životne sredine Srbije.

Od Kragujevca su u decembru bili gori Novi Pazar sa 29 dana, Valjevo sa 26, Užice sa 24 dana, Kosjerić sa 23 dana zagađenja vazduha iznad graničnih vrednosti.

Portparol organizacije "Ekološki ustanak" u Kragujevcu Miloš Srejović je kazao da je vazduh u Kragujevcu zagadjen jer kotlovi "Energetike" na ugalj nisu bili najveći problem, već individualna ložišta.

Prema rečima Srejovića, individualna ložišta koriste izuzetno loš ugalj, sveže sirovo drvo koje za razliku od suvog ispušta 30 posto više PM čestica, kao i gradjevinski materijal koji sadrži lepkove i farbe, zatim čak i gume i stara obuća, jer su neki ljudi su prinudjeni da lože sve što mogu.

Srejović je podsetio da u Kragujevcu radi automatski merni instrument za vazduh kod Srednje stručne škole, koji prati parametre zagadjenja u realnom vremenu na sajtu Amskv.sepa.gov.rs, kao i da bi u situacijama povećane zagađenosti vazduha neko iz grada ili iz zdravstvenih službi mogao da obavesti stanovništvo.

Prema podacima koje je objavilo Udruženje "Toplane Srbije", od većih gradova Kragujevac ima najmanji procenat priključenja na gradsku toplanu i to je 38,2 odsto privatnih domaćinstava, dok Toplana Novi Sad greje 77,6 odsto domaćinstava, a JKP Beograd 55,7 odsto kuća i stanova.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina