Web Analytics
Pariz: Krajem marta obnavlja se trka kafe-konobara, nakon 13 godina pauze - BetaRS

Pariz: Krajem marta obnavlja se trka kafe-konobara, nakon 13 godina pauze

Zabava | Izvor: Beta-AFP | 10.02.2024 | access_time 21:20
Pariz: Krajem marta obnavlja se trka kafe-konobara, nakon 13 godina pauze
Trka konobara kafea, prvi put organizovana 1914. na ulicama Pariza, vraća se 24. marta na ulice glavnog grada Francuske posle, nakon 13 godina pauze i samo četiri meseca pre Olimpijskih igara, koje će biti održane od 26. jula do 11. avgusta ove godine.

"To je ponovno rođenje legendarne trke", izjavio je neimenovani zvaničnik lokalnih vlasti u Parizu, koje su preuzele organizaciju trke sa budžetom od oko 100.000 evra.

Trka je obustavljenja 2011. godine, zbog nedostatka sponzora.

Preimenovana u "trku kafea", manifestacija će okupiti 200 učesnika na stazi od dva kilometra, koja počinje i završava se ispred sedišta gradskih vlasti Pariza.

Lokalni zvaničnici su podsetili na istorijsku ulogu te popularne trke osnovane 1914. godine u Parizu da bi se istaklo "služenje konobara na francuski način".

Konobari imaju rok za prijavu do 20. marta, a moraće tokom trke, koja podrazumeva brzo hodanje, da na poslužavniku, pored kroasana ponesu i kafu i čašu vode, uz posebnu pažnju da se ništa ne prospe.

Oni će, kao obično svi francuski konobari, nositi svoju uniformu/odelo: beli gornji deo, crni donji deo i preko kecelju.

Teme