Web Analytics
Na današnji dan 12. februar - BetaRS

Na današnji dan 12. februar

Dogodilo se | 12.02.2024 | access_time 09:50
Na današnji dan 12. februar
Foto: Screenshot/YouTube

Na današnji dan 2002. pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu počelo je suđenje bivšem predsedniku Srbije i SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, prvom šefu države kojem se sudilo pred Međunarodnim sudom. Milošević je u maju 1999. optužen za zločin protiv čovečnosti, kršenje zakona i pravila rata i genocid tokom ratova u Hrvatskoj 1992, Bosni 1992-95. i na Kosovu 1999. Početak "procesa stoleća" pratilo je više od hiljadu najvećih svetskih medija.

1804 - Umro je filozof Imanuel Kant (Immanuel) začetnik nemačke klasične filozofije, jedan od najuticajnijih filozofa čije je delo donelo revolucionarne promene ("Kritika čistog uma", "Kritika praktičnog uma", "Kritika rasudne snage", "Opšta istorija prirode i teorije neba").

1809 - Rođen je Abraham Linkoln (Abraham Lincoln), predsednik SAD od 1860. do 15. aprila 1865, kada ga je u Vašingtonu ubio jedan fanatični pristalica ropstva. Od 1861. do 1865. predvodio je gradjanski rat protiv otcepljenih južnih država i uspeo da sačuva Uniju, a 1863. je proglasio ukidanje ropstva u SAD.

1818 - Čile je proglasio nezavisnost od Španije.

1832 - Pacifička ostrva Galapagos su pripojena Ekvadoru.

1851 - Edvard Hargrejvs (Edward Hargraves) je našao zlato u Samerhil Kriku u Novom Južnom Velsu, izazvavši "zlatnu groznicu" u Australiji.

1882 - Rođen je slikar Ljubomir Ivanović. Značajno je doprineo razvoju grafike i crteža u srpskom slikarstvu, a njegovi radovi s motivima iz Srbije i Makedonije, pored umetničke imaju i izuzetnu dokumentarnu vrednost.

1899 - Nemačka je od Španije kupila ostrvo Karolina i Marijanina ostrva u Pacifiku.

1912 - Poslednji kineski car Pu Ji (Yi) iz dinastije Manču (Manchu) abdicirao je, Kina je postala republika, a prvi predsednik Sun Jat Sen (Yat).

1942 - Nemački vojnici su u Drugom svetskom ratu ubili 42 logoraša, odbegla iz logora kod Niša, a 105 je uspelo da pobegne. Za odmazdu je streljano 850 ljudi.

1953 - SSSR je prekinuo diplomatske odnose sa Izraelom posle bombaškog napada na sovjetsko poslanstvo u Tel Avivu.

1961 - Saopšteno je da su pripadnici separatističkog pokreta Katange ubili premijera Konga i nacionalnog heroja Patrisa Lumumbu (Patrice). Datum i okolnosti pod kojima je ubijen nikada nisu otkriveni.

1973 - Severni Vijetnam je tokom Vijetnamskog rata oslobodio prvu grupu američkih ratnih zarobljenika.

1974 - U Moskvi je uhapšen ruski pisac Aleksandar Solženjicin, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1970. Narednog dana oduzeto mu je sovjetsko državljanstvo i proteran je iz zemlje. Posle dve decenije u emigraciji u Vermontu (SAD), u Rusiju se vratio 1994.

1979 - U putničkom avionu "Er Rodezija" kojeg su oborili gerilci u toj zemlji, poginulo je 59 ljudi.

1986 - SAD su izručile SFR Jugoslaviji ratnog zločinca Andriju Artukovića, ministra unutrašnjih poslova ustaške vlade Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svetskom ratu. Jugoslovenske vlasti su Artukovića, koji je posle rata pobegao iz zemlje, optužile za ratne zločine počinjene nad civilima, medju kojima je bilo najviše Srba i Jevreja.

1993 - Bivši predsednik Malija, Musa Traore (Moussa) i trojica visokih oficira osudjeni su na smrt zbog masovnih ubistava 1991.

1999. Senat SAD je predsednika Bila Klintona (Bill Clinton) oslobodio optužbi za krivokletstvo i opstrukciju pravde, čime je, posle godinu dana, okončana njegova "seksualna afera" sa Monikom Levinski (Monica Lewinsky) i izbegnuto njegovog smenjivanje ("impičment").

1999 - Poljska, Mađarska i Češka priključile su se NATO-u kao prve od bivših članica Varšavskog pakta, vojno-političkog sovjetskog bloka.

2002 - Pakistanske vlasti uhapsile su militantnog islamistu Ahmada Omara Saeda Šeika, britanskog državljanina, glavnog osumnjičenog za otmicu američkog reportera Danijela Perla, koji je izveštavao za Vol strit džornal.

2003 - U sukobima vojske i pobunjenih pripadnika policije i drugih demonstranata tokom protesta u La Pazu (Bolivija), 30 ljudi je poginulo, a 160 je povređeno.

2004 - Svetska zdravstvena organizacija je potvrdila da su testovi dokazali da smrtonosni ptičiji grip koji je usmrtio mnogo ljudi, ne može da se prenese sa čoveka na čoveka.

2012 - Skupština Grčke izglasala je ključne mere štednje i Zakon o smanjenju duga, što su zahtevali strani poverioci da bi omogućili grčkoj državi da izbegne bankrot. U masovnim neredima koji su pratili demonstracije tokom zasedanja Skupštine, povredjeno je 120 ljudi, zapaljeno je 45 zgrada, uključujući dva istorijska bioskopa, demolirane su desetine prodavnica i kafea u centru Atine.

2013 - Svrgnuti predsednik Kirgistana Kurmanbek Bakijev osudjen je u odstustvu na 24 godine zatvora zbog krivičnih dela koja je počinio dok je bio na vlasti.

2013 - Severna Koreja izvela podzemnu nuklearnu probu.

2016 – Poglavar Rimokatoličke crkve Papa Franja i poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril potpisali su u Havani Deklaraciju o verskom jedinstvu, i pozvali na hitnu akciju pomoći hrišćanima u Iraku i Siriji.

2017 - Za novog predsednika Nemačke poslanici su izabrali Frank-Valtera Štajnmajera (Frank-Walter Steinmeier) koji je prethodno bio ministar spoljnih poslova.

2019 - Stupio je na snagu Prespanski dogovor o rešavanju spora oko imena sa Grčkom i amandmani na makedonski ustav kojim je Makedonija i formalno promenila ime u Republika Severna Makedonija.

2023 - Nikos Hristodulidis, bivši šef diplomatije Kipra, izabran je za predsednika ove države.

Teme