Web Analytics
Micotakis: Posebno nas interesuje povezivanje sa Srbijom u energetirici i transportu - BetaRS

Micotakis: Posebno nas interesuje povezivanje sa Srbijom u energetirici i transportu

Politika | 12.02.2024 | access_time 12:10
Micotakis: Posebno nas interesuje povezivanje sa Srbijom u energetirici i transportu
Foto: Beta/MILOS MISKOV

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis izjavio je danas da Atina sa Srbijom želi da produbi ekonomske odnose, posebno u oblasti energetike i transporta.

"Danas ćemo potvrditi odlučnost da sarađujemo na svim poljima, nije slučajnost što se danas nalazim u Beogradu. Došao sam sa četiri ministra, ali i sa velikom poslovnom zajednicom. Želimo da dalje produbimo naše ekonomske odnose u konkretnim sektorima i konkretnim projektima", rekao je Micotakis novinarima nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Istakao je da Grčku posebno interesuje povezivanje zemalja u energetskom sektoru i transportu.

"Vidimo napredak u našim odnosima. Naš pogled je uvek okrenut u budućnost, ka miru, razvoju i društvenom blagostanju u Grčkoj, Srbiji, na Balkanu i u Evropi", rekao je on.

Današnji razgovor sa Vučićem ocenio je kao sadržajan i ponovio da se stav Grčke kada je reč o Kosovu neće menjati.

"Dijalog (Beograda i Prištine) je jedini put ka normalizaciji odnosa dve strane. To bi značajno pomoglo stabilnosti u regionu. Sa zabrinutošću pratimo dešavanja tokom poslednjih meseci", rekao je.

Grčka, istakao je, posebno ohrabruje razvoj infrastrukture u Srbiji i regionu jer to spaja ljude i kako je naveo jedan je od "najznačajnijih puteva koji vode ka priključenju".

"Beograd treba da iskoristi pozitivne okolnosti. Za Srbiju i Zapadni Balkan postoji evropska budućnost, a budućnost za nas ne postoji bez Zapadnog Balkana i Srbije", rekao je i dodao da je Grčka jedan od najstabilniji podržavalaca Beograda na tom putu.
Istakao je da je Atina spremna da Beogradu pomogne u organizaciji specijalizovane izložbe Ekspo 2027.

Micotakis je sa Vučićem razgovarao i o Bliskom istoku i Ukrajini i rekao da po tim pitanjima imaju zajedničke stavove.

Predsednik Srbije i premijer Grčke će se obratiti na srpsko-grčkom poslovnom forumu gde će takođe govoriti zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Konstantinos Fragojanis i ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Teme