Web Analytics
Vučić: Srbija i Grčka uzajamno podržavaju teritorijalni integritet, verujem i u budućnosti - BetaRS

Vučić: Srbija i Grčka uzajamno podržavaju teritorijalni integritet, verujem i u budućnosti

Politika | 12.02.2024 | access_time 10:30
Vučić: Srbija i Grčka uzajamno podržavaju teritorijalni integritet, verujem i u budućnosti
Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su se Srbija i Grčka uvek uzajamno podržavale po pitanju teritorijalnog integriteta i da veruje da će tako biti i u budućnosti.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom rekao da se ove godine navršava 145 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

"Srbija i Grčka neguju dobre, prijateljske, usuđujem se da kažem i bratske odnose. Verujem da će ovo biti godina ogromnog napretka u ekonomskim odnosima i trgovinskoj razmeni i da ćemo održati četvrti Visoki savet za saradnju Srbije i Grčke", kazao je Vučić na konferenciji u Palati Srbija u Beogradu.

On je kazao da je sa grčkim premijerom obavio "otvoren, prijateljski razgovor o svim važnim pitanjima" i da mu je "nedvosmisleno" rekao da je Srbija "čvrsto opredeljena" za nastavak i ubrzanje evropskog puta.

"Premijer Micotakis me je informisao o mnogim stvarima koje meni nisu na takav način poznate jer nismo deo EU. Grčka je jedan od najvećih podržavalaca evropskog puta Srbije, mi smo zahvalni na toj podršci", rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da je sa Micotakisom razgovarao o izložbi Ekspo i planu za razvoj Srbije do 2027. godine.

"Naš cilj, rekao bih ostvariv cilj je da kraj 2027. godine dočekamo sa vrednošću BDP od 100 milijardi evra. Pre samo 10 godina ukupan BDP iznosio je 32 a danas je 69 milijardi evra. To bi pokazalo kvantni skok koji je Srbija napravila u prethodnih 12 ili 15 godina a za to nam je potrebna podrška naših grčkih prijatelja", rekao je Vučić.

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Grčke Kirijakosa Micotakisa održan  je u Palati Srbija u Beogradu.

Kasnije će se predsednik Srbije i premijer Grčke obratiti na srpsko-grčkom poslovnom forumu gde će takođe govoriti zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Konstantinos Fragojanis i ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Teme