Web Analytics
Jovanović (Novi DSS): Ako misle preletačima da dođu do većine, opozicija će se boriti protiv toga - BetaRS

Jovanović (Novi DSS): Ako misle preletačima da dođu do većine, opozicija će se boriti protiv toga

Politika | 13.02.2024 | access_time 10:05
Jovanović (Novi DSS): Ako misle preletačima da dođu do većine, opozicija će se boriti protiv toga
Foto: Beta/EMIL VAS

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je da bi stvaranje većine preletanjem dvoje odbornika u Skupštini Beograda na stranu Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS) bilo nelegitimno, i da bi se opozicija protiv toga borila.

Kako je saopšteno iz Novog DSS, Jovanović je za televiziju Insajder, ocenio da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sada nalazi u teškoj situaciji.

"Ako idemo na nove izbore u Beogradu, pod normalnim uslovima, SNS će te izbore izgubiti. Ako Vučić krene da se bahati, pokazuje snagu i da uzima preletače, jer je ova vlast u svojoj suštini nasilna, rizikuje proteste na ulici, tenzije, što mu takođe ne odgovara", istakao je lider Novog DSS-a.

Jovanović je kazao da su SNS i SPS izgubili većinu u Beogradu i da nije siguran "šta smeraju" na konstitutivnoj sednici.

"Ideja da sa dva odbornika sa liste 'Mi - glas iz naroda' dođu do većine neće učiniti stvar legitimnijom. To će samo na tu nelegitimnu situaciju koja proističe iz neregularnih izbora dodati dodatni nelegitimitet, jer je i ta lista nastupala u kampanji krajnje opoziciono", rekao je Jovanović.

Dodao je da je jedino rešenje za izlaz iz političke krize da se ponove izbori u Beogradu.

"Bilo kakvo formiranje vlasti u Beogradu ćemo smatrati nelegitimnim i protiv toga ćemo se boriti. Kako, na koji način, da li je to opstrukcija, da li je to nešto drugo, da li je to pozivanje građana, videćemo vrlo brzo", kazao je on.

Prema njegovim rečima, važno je da ukoliko dođe do ponavljanja izbora oni moraju da se održe u drugačijim izbornim uslovima sa sređenim biračkim spiskovima.

Govoreći o slučaju takozvanih "fantomskih birača", rekao je da bi trebalo razmisliti o nekoj vrsti retroaktivnosti, u smislu procesuiranja odgovornih.

"Kada je reč o najgrubljem mogućem kršenju Ustava naše zemlje, i to nema veze samo sa izborima, nego sa izdajom Kosova i Metohije, možda ćemo morati da razmislimo u budućnosti o zabrani rada određenih političkih organizacija. A možda i nešto što još uvek u našem zakonodavstvu ne postoji - lišavanje građanskih prava, da neke stvari počnemo da primenimo retroaktivno”, naglasio je Jovanović.

On je ukazao da smo "na ivici da izgubimo državu".

Teme