Web Analytics
Kina voljna da se pridruži globalnim naporima u etici i upravljanju veštačkom inteligencijom - BetaRS

Kina voljna da se pridruži globalnim naporima u etici i upravljanju veštačkom inteligencijom

Tehnologija | 14.02.2024 | access_time 13:30
Kina voljna da se pridruži globalnim naporima u etici i upravljanju veštačkom inteligencijom
Foto: Zeljko Stevanic/Xinhua

Kina je voljna da učestvuje u globalnim naporima da promoviše etiku i upravljanje veštačkom inteligencijom (AI) kako bi ona bila od koristi celom čovečanstvu, rekao je kineski predstavnik na forumu Ujedinjenih nacija (UN).

Zamenik ministra obrazovanja Kine Vang Điaji rekao je to na ovonedeljnom Drugom globalnom forumu o etici veštačke inteligencije, dvodnevnom događaju pod pokroviteljstvom Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) u slovenačkom gradu Kranju, prenosi Sinhua.

Vang je rekao da planovi upravljanja veštačkom inteligencijom koje su predložile različite zemlje odražavaju njihovo praktično iskustvo i mogu pružiti osnovu za postizanje globalnog konsenzusa i zajedničko formulisanje globalnih planova upravljanja.

Kina je takođe voljna da sasluša sve strane, sprovede komunikaciju, razmenu i pragmatičnu saradnju o globalnoj veštačkoj inteligenciji, da zajedno gradi otvoren, pošten i efikasan mehanizam upravljanja i promoviše veštačku inteligenciju u korist celog čovečanstva, dodao je Vang.

Kina voljna da se pridruži globalnim naporima u etici i upravljanju veštačkom inteligencijom
Foto: Zeljko Stevanic/Xinhua

Forum pod nazivom "Promena pejzaža upravljanja veštačkom inteligencijom" okupio je više od 600 predstavnika vlada, međunarodnih organizacija, akademskih i istraživačkih institucija, nevladinih organizacija i preduzeća iz 67 zemalja.

Gabrijela Ramos, pomoćnica generalnog direktora Uneska za društvene i humane nauke, rekla je za Sinhuu da Kina ne samo da je formulisala niz mera i zakona za regulisanje veštačke inteligencije, već je takođe aktivno učestvovala u međunarodnim naporima koji se bave negativnim stranama AI tehnologija, sa ciljem da pruži bolje rezultate za ljude.

U uvodnom govoru, generalna direktorka Uneska Odri Azulej istakla je značaj međunarodne saradnje u novom kontekstu klimatskih promena i digitalne revolucije. "Pitanje za sve nas je da li ćemo biti aktivni učesnici ili samo posmatrači ove revolucije i kako ćemo je usmeriti u korist svih nas", rekla je ona.

Slovenačka ministarka za digitalnu transformaciju Emilija Stojmenova Duh rekla je da veruje da svi učesnici imaju "motivaciju, moć, znanje i odgovornost da razviju veštačku inteligenciju koja će raditi za dobrobit ljudi".

Fotografija: Posetilac doživljava interaktivnu teretanu u izložbenoj zoni inteligentne industrije i informacionih tehnologija 6. kineskog međunarodnog sajma uvoza u Šangaju, na istoku Kine, 7. novembra 2023. (Sinhua/Džang Điansong)

U okviru foruma, Unesko je otvorio globalnu opservatoriju za etiku veštačke inteligencije u saradnji sa Institutom Alan Tjuring i Međunarodnom unijom za telekomunikacije. Opservatorija će imati pristup izveštajima o spremnosti za AI i analizama najboljih praksi I takođe će služiti kao centar znanja o etici i upravljanju veštačkom inteligencijom.

Forum je nastavljen 6. februara diskusijama o najboljim praksama, gradivnim blokovima za efikasno upravljanje veštačkom inteligencijom, kao i integraciji etičke veštačke inteligencije u poslovanje.

Prvi Globalni forum o etici veštačke inteligencije održan je 2022. godine u Pragu, u Češkoj, podseća Sinhua.

Teme