Web Analytics
Naučnici: Klimatske promene 'zaslužne' za širenja virusa Zapadnog Nila u Evropi - BetaRS

Naučnici: Klimatske promene 'zaslužne' za širenja virusa Zapadnog Nila u Evropi

Klimatske promene | Izvor: Beta | 14.02.2024 | access_time 20:50
Naučnici: Klimatske promene 'zaslužne' za širenja virusa Zapadnog Nila u Evropi
Naučnici su uspeli da dokažu da klimatske promene imaju veliku ulogu u širenju virusa Zapadnog Nila u Evropi, u šta se neko vreme sumnjalo, objavila je danas belgijska novinska agencija Belga.

Klimatske promene su do sada smatrane jednim od mogućih uzroka širenja virusa Zapadnog Nila, uz krčenje šuma i povećanu gustinu naseljenosti, a sada su to potvrdili istraživači sa dva briselska univerziteta.

Poput malarije, i virus Zapadnog Nila prenose komarci. Otprilike četvrtina zaraženih dobije simptome među kojima su groznica i glavobolja, a manje od jedan odsto razvije teške neurološke komplikacije.

Taj virus izaziva oboljenje nazvano groznica Zapadnog Nila, koje se prvobitno pojavilo u područjima bliže Ekvatoru, ali su klimatske promene doprinele širenju staništa zaraženih komaraca.

Vodeća autorka studije Diana Erazo rekla je da rezultati njihovog istraživanja ukazuju da klimatske promene "igraju važnu ulogu u širenju virusa Zapadnog Nila u Jugoistočnoj Evropi".

Koautor studije Vim Tijeri kazao je da se "vidi žarište na Balkanu i Mediteranu" i dodao da će se "migracija komaraca ka severu širiti i na Skandinaviju sve dok klimatske promene budu trajale".

"Pored eskalacije klimatskih ekstrema, pojava tropskih bolesti u Evropi je, nažalost, jedna od mnogih logičnih posledica naše zavisnosti od nafte, uglja i gasa", naveo je Tijeri.

Inače od posledica zaraze virusom Zapadnog Nila u januaru 2021. umrla je poznata jugoslovenska glumica Mira Furlan. 

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene