Web Analytics
Trostruki svetski rekord u tim-sprintu na svetskom prvenstvu u brzom klizanju - BetaRS

Trostruki svetski rekord u tim-sprintu na svetskom prvenstvu u brzom klizanju

Zimski | Izvor: Beta | 16.02.2024 | access_time 01:25
Trostruki svetski rekord u tim-sprintu na svetskom prvenstvu u brzom klizanju
Čak tri reprezentacije: Kanade, Holandije i Norveške oborile su četvrtak kasno uveče (po evropskom vremenu) sedam godina star svetski rekord u muškom tim-sprintu, tokom svetskog prvenstva u brzom klizanju, koje se održava u kanadskom gradu Kalgariju.

Najpre su Holanđani, rezultatom 1.17:18 oborili stari kanadski svetski rekord 1.17:31, koji je postavljen 2017 godine, upravo u Kalgariju.

Ali taj novi rekord je bio na snazi manje od tri minuta, jer su već u narednoj trci Kanađani postigli rezultat 1.17:17 i vratili svetski rekord u svoj posed.

U istoj trci, stari svetski rekord su oborili i Norvežani, čiji je odličan rezultat, naravno, ostao u senci ostvarenja Kanađana i Holanđana.

Da čitava stvar bude još zanimljivija, naknadnim preciznim merenjem vremena utvrđeno je da su i Holanđani postigli 1.17:17, ali je svetski rekord i zlatna medalja otišla Kanađanima, koji su bili brži za par hiljaditih delova sekunde.

Tim-sprint trke u brzom klizanju su atipično takmičenje, u kojem tri takmičara iste reprezentacije startuju u svojevrsnom voziću i tako klizaju samo prvi od ukupno tri kruga (svaki po 400 metara). U drugom krugu ostaju dva klizača, a poslednji krug kliza samo jedan od njih, onaj koji je na startu bio na kraju mini vozića...

U istom takmičenju, u ženskoj konkurenciji takođe je pobedila reprezentacija Kanade.

Klasične dugoprugaške trke nisu donele iznenađenja, niti rekorde. U ženskoj konkurenciji na 3.000 metara pobedila je Holanđanka Irene Šauten, ispred Kanađanke Izabel Vajdeman i legendarne Čehinje Martine Sablikove.

U muškoj konkurenciji na 5.000 metara pobedio je Holanđanin Patrik Rust, ispred Italijana Davida Đota i Norvežanina Sandera Ajtrema.

Svetsko prvenstvo se nastavlja u petak sprint trkama na 500 metara i timskim "pursuit" trkama u kojima se tročlani "nacionalni vozići" takmiče u punom sastavu, od početka do kraja, punih osam krugova.

Direktne prenose svetskog prvenstva iz Kalgarija moguće je pratiti preko Youtube kanala Međunarodne klizačke unije (ISU)

Teme