Web Analytics
Elekroprivreda Srbije počela gradnju prvog vetroparka - BetaRS

Elekroprivreda Srbije počela gradnju prvog vetroparka

Tranzicija | 19.02.2024 | access_time 14:00
Elekroprivreda Srbije počela gradnju prvog vetroparka

Elekroprivreda Srbije počela je gradnju prvog vetroparka u svom sistemu, što će biti i prvo postrojenje za proizvodnju električne energije iz obnovljivog izvora tog državnog preduzeća.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović kazala je da se izgradnja vetroparka Kostolac, kapaciteta 66 MW, uklapa u strategiju razvoja energetskog sektora Srbije. Strategija podrazumeva povećanje učešća obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije i smanjenje emisije štetnih gasova.

"Projekat je vredan 144 miliona evra. Imaće 20 vetroturbina i biće dovoljan da snabdeva zelenom energijom 30.000 domaćinstava. Nalaziće se na mestu iscrpljenih površinskih kopova i odlagališta termoelektrane i kopova Kostolac, što znači da sa prelaskom sa uglja na čistije izvore energije možemo da koristimo i postojeće prostore Elektroprivrede Srbije i da upošljavamo ljude u novoj tehnologiji, u obnovljivim izvorima energije", istakla je Đedović Handanović.

Očekuje se da vetropark bude priključen na mrežu u prvoj polovini naredne godine. Njegova godišnja proizvodnja od 187 gigavat-časova, treba da zameni oko 95.000 tona uglja koje bi bilo potreban za proizvodnju iste količine električne energije.

Elekroprivreda Srbije počela gradnju prvog vetroparka
Foto: Kineska Medijska Grupa (CMG)

"Pored ovog projekta radi se i na drugim projektima koji će imati značajan uticaj da Elektroprivreda ima više obnovljivih izvora energije. U prvom kvartalu naredne godine očekujemo da na mreži bude prva solarna elektrana "Petka", koja se takođe gradi u okviru termoelektrana i kopova "Kostolac", čija je vrednost 11,6 miliona evra i finansira se iz sopstvenih sredstava Elektroprivrede", kazala je Đedović Handanović.

Ministarka je istakla kako je posebno važno da se energija iz obnovljivih izvora, koja se bude proizvodila u novoizgrađenim postrojenjima, pre svega koristi za domaće tržište.

"Time ćemo imati više zelene energije u našem energetskom sektoru, ali i zdraviju životnu sredinu i pre svega veću energetsku sigurnost, bezbednost i nezavisnost što je naš streteški cilj", dodala je.

Srbija u okviru obnoviljivh izlora energije planira i izgradnja 1 GW samobalansirajućih solarnih elektrana u kombinaciji sa baterijama.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG)

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije