Web Analytics
AŽF: Godina počela dvostrukim femicidom, sistem opet zakazao - BetaRS

AŽF: Godina počela dvostrukim femicidom, sistem opet zakazao

Društvo | 19.02.2024 | access_time 16:45
AŽF: Godina počela dvostrukim femicidom, sistem opet zakazao
Foto: Pixabay

Neprihvatljivo je da nakon čak 28 femicida u 2023. godini, započinjemo i novu godinu dvostrukim femicidom i tragedijom u Beočinu, koja je mogla biti sprečena, saopštili su iz Autonomnog ženskog fronta (AFŽ), organizacije u okviru Zeleno-levog fronta (ZLF).

Dodali su da ovaj događaj jasno pokazuje da je sistem opet zakazao, kad su u pitanju zaštita i bezbednost žena.

"Sigurnost, bezbednost žena i adekvatno kažnjavanje počinilaca nasilja ne smeju biti samo mrtvo slovo na papiru. Redovno prijavljivanje nasilja, kao i mere poput zabrane prilaska, bez dosledne primene ne garantuju bezbednost žena", istakli su u saopštenju iz ove stranke.

Naglasili su da se ZLF zalaže za odlučniji institucionalni odgovor na nasilje nad ženama, koji uključuje temeljnu procenu rizika, revnosnu i pravovremenu koordinaciju svih institucija.

"Neophodno je i uključivanje ženskih organizacija u sistemski odgovor, koji će uključiti feminističku perspektivu koja je u drugim državama pomogla u rešavanju problema nasilja nad ženama. Takođe, neophodno je uspostaviti centralnu evidenciju i registar svih slučajeva nasilja nad ženama, a posebno mehanizam na nacionalnom nivou za praćenje i analizu slučajeva femicida (Femicide Watch). Zahtevamo ustanovljavanje disciplinske i druge odgovornosti stručnjaka za postupanje u slučajevima femicida", istakao je ZLF u saopštenju.

Zaključili su da će ZLF nastaviti, kao i do sada, da se svojim institucionalnim delovanjem, ali i drugim oblicima političkog aktivizma, beskompromisno bori za bezbedan život svih žena u Srbiji.

Teme