Web Analytics
Sindikat Sloga: Brnabić pričom o zloupotrebi bolovanja vrši pritisak na radnike - BetaRS

Sindikat Sloga: Brnabić pričom o zloupotrebi bolovanja vrši pritisak na radnike

Društvo | 20.02.2024 | access_time 12:50
Sindikat Sloga: Brnabić pričom o zloupotrebi bolovanja vrši pritisak na radnike
Foto: Saša Đorđević

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" saopštili su danas da premijerka Ana Brnabić svojim izjavama o zloupotrebi bolovanja "direktno i u najnegativnijem kontekstu utiče na zdravlje građana Srbije i vrši pritisak na radnike.

Dodali su da premijerka, u trenutku kada hiljade građana Srbije napuštaju zemlju zbog niskih plata u potrazi za boljim životom, nastavlja da briljira i privlači pažnju javnosti svojim izjavama o zloupotrebama bolovanja.

Brnabić tvrdi da se ovim problemom mora ozbiljno pozabaviti jer bi, u suprotnom "investitori mogli početi da odlaze, a novi neće hteti da dolaze".

"U zemlji gde su najveći strani investitori firme za motanje kablova od dolaska Srpske napredne stranke (SNS), jedini uslov njihovog prisustva je jeftina radna snaga i vrlo sumnjive subvencije koje im država dotira", istakao je predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga" Željko Veselinović.

Naglasio je da Brnabić dobro zna da je to jedini način da se, na osnovu populizma i propagande o otvaranju fabrika, koliko toliko zaposli narod da radi za neku crkavicu.

Dodao je da bi trebalo da je bude sramota što direktno u najnegativnijem kontekstu utiče na zdravlje građana Srbije i direktno vrši pritisak na radnike.

"Radnici nam umiru za mašinama, brutalno ginu na radnim mestima, niko od poslodavaca ne odgovara, a ona bi da nastavlja da eksperimentiše sa digitalizacijom, koja joj očigledno ne ide od ruke, što smo videli do sada više puta, od hakerskog napada na informacioni sistem u JKP Energetika Novi Sad, sisteme Republičkog geodetskog zavoda, do nedavnog pada sistema u EPS-u, koji je bio u totalnom rasulu i kolapsu", istakao je Veselinović povodom premijerkine najave uvođenja elektronskog bolovanja (e-bolovanja).

On traži od premijerke da se više ne bavi digitalizacijom bolovanja, jer se, zbog njene ukupne dosadašnje "stručnosti", boji da bi se i lični zdravstveni podaci (istorija bolesti) radnika mogli naći na meti zloupotreba, što bi bilo nezamislivo loše po pitanju zaštite osnovnih prava i sloboda građana, a posebno njihovog prava na zaštitu podataka o ličnosti".

Teme