Web Analytics
Arktički glečeri ‘zaboravljaju’ klimatsku istoriju zbog globalnog zagrevanja - BetaRS

Arktički glečeri ‘zaboravljaju’ klimatsku istoriju zbog globalnog zagrevanja

Klimatske promene | 20.02.2024 | access_time 13:15
Arktički glečeri ‘zaboravljaju’ klimatsku istoriju zbog globalnog zagrevanja
Foto: Xinhua/Zhang Yuliang

Arktički glečeri "gube sećanje" na istoriju klime zbog globalnog zagrevanja, otkrila je međunarodna studija koju je koordinirao Nacionalni savet za istraživanje Italije (CNR).

Studija, objavljena u naučnom časopisu Kriosfera (The Criosphere), pokazuje da klimatske promene ne utiču samo na ukupnu površinu glečera, već i na informacije koje bi oni prirodno imali o svojoj prošlosti i prošlosti planete, prenosi Sinhua.

"Otapanje leda uzrokovano globalnim zagrevanjem brzo pogoršava klimatski signal sadržan u glečerima ostrva Svalbard. Pamćenje takođe gube i glečeri arhipelaga Svalbard u Arktičkom krugu", naveo je Nacionalni savet za istraživanje.

Istraživanje, sprovedeno u periodu od 2012. do 2019. godine, vodili su naučnici sa Instituta za polarne nauke (ISP) CNR-a i Univerziteta Ca' Foscari u Veneciji.

Istraživači su proučavali evoluciju glečera Holtedahlfona, jednog od najviših u arhipelagu Svalbard. Otkrili su da je klimatski signal - koji je bio vidljiv 2012. - potpuno nestao do 2019. godine.

Arktički glečeri ‘zaboravljaju’ klimatsku istoriju zbog globalnog zagrevanja
Foto: Xinhua/Zhang Yuliang

"Arhipelag Svalbard je posebno osetljiv na klimatske promene zbog relativno male nadmorske visine njegovih glavnih ledenih pokrivača", rekao je Karlo Barbante (Carlo), direktor Instituta za polarne nauke CNR-a i profesor na Univerzitetu Ca' Foscari.

Geografska lokacija naglašava fenomen arktičkog pojačanja, rekao je Barbante, što znači da temperature u arktičkom regionu rastu brže od globalnog proseka.

"Moramo da razmišljamo o ledenim pokrivačima kao o stranicama drevnog rukopisa koji naučnici mogu da protumače, rekao je istraživač Insatituta za polarna istraživanja pri CNR Andrea Spolaor. "Čak i ako su dokazi o zagrevanju atmosfere i dalje očuvani u ledu, sezonski klimatski signal je izgubljen", dodao je.

To znači da su glečeri na ovim visinama - sa trenutnom stopom globalnog zagrevanja - "u opasnosti da izgube klimatske informacije zabeležene u njima, kompromitujući rekonstrukciju klimatskih promena sa kojima se Zemlja suočava tokom vremena", rekao je on.

Istraživači su naglasili hitnu potrebu borbe protiv tekućeg procesa topljenja leda kako bi se sačuvale arhive glečera i povezane klimatske informacije.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene