Web Analytics
SSP Subotice: Građani nisu informisani o pravu na refundaciju troškova lekarskih pregleda - BetaRS

SSP Subotice: Građani nisu informisani o pravu na refundaciju troškova lekarskih pregleda

Vojvodina | 20.02.2024 | access_time 15:35
SSP Subotice: Građani nisu informisani o pravu na refundaciju troškova lekarskih pregleda
Foto: Beta/Milan Obradović

Predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) u Subotici Robert Šebek zatražio je danas od rukovodstva lokalnog Doma zdravlja da informiše građane o njihovom pravu na refundaciju troškova pregleda.

On je u saopštenju naveo da je to zatražio zbog sve češćih pritužbi građana da ne mogu da zakažu preglede, prenela je SSP.

Apelovao je na ovu ustanovu da istakne na vidno mesto uslove pod kojima pacijenti imaju pravo na refundaciju troškova pregleda u privatnim zdravstvenim ustanovama.

"Mnogi se ne prijavljuju za refundaciju jer ne znaju svoja prava, posebno stariji ljudi koji možda nisu vični korišćenju interneta, a ceo životni vek su uplaćivali zdravstveno osiguranje", kazao je Šebek.

Podsetio je da pacijenti koji ne mogu da ostvare odgovarajuću zdravstvenu uslugu u roku od 30 dana imaju pravo na refundaciju troškova pregleda koje obave privatno.

Napomenuo je da je dužnost Savetnice za zaštitu prava pacijenata u Subotici "da zaustavi birokratsko zamajavanje građana", i da se, kako je ukazao, postara da im se izdaju potvrde od kojih zavisi njihovo zdravlje.

"Problem je i da se čekanje na pregled kod lekara specijaliste ne evidentira da je duže od 30 dana, jer početkom meseca, kada se termini pojave u sistemu Doma zdravlja, isti budu popunjeni za nekoliko dana, i mnogi čekaju po više meseci jer nisu došli na red kod izabranog lekara, dok termina još ima”, upozorio je Šebek.

Na taj način su, prema njegovim rečima, pacijenti primorani da čekaju više meseci bez pismenog dokaza o vremenu čekanja i mogućnosti da ostvare svoja prava.

"Na ovaj način se veštački stvara privid da niko ko je dobio termin za pregled kod specijaliste nije čekao duže od 30 dana", smatra Šebek.

Poručio je da će, ukoliko nadležni ostanu "gluvi i nemi" na apel SSP-a, članovi te stranke na vidna mesta istaći uputstva sa instrukcijama, kako da pacijenti nastave lečenje kada im se termin ne zakaže u roku od 30 dana.

Teme