Web Analytics
Poljoprivrednici Srednje i Istočne Evrope danas blokiraju granice i velike gradove - BetaRS

Poljoprivrednici Srednje i Istočne Evrope danas blokiraju granice i velike gradove

Svet | 22.02.2024 | access_time 11:05
Poljoprivrednici Srednje i Istočne Evrope danas blokiraju granice i velike gradove
AP Photo/Czarek Sokolowski

Poljoprivrednici zemalja Višegradske grupe i baltičkih republika, a sa njima solidarno i poljoprivrednici u balkanskim članicama Evropske unije, krenuli su danas traktorima u velike gradove i na granice, koje će blokirati na dva sata zbog zelene politike Evropske unije i nekontrolisanog uvoza iz Ukrajine.

Poljoprivrednici tih regiona protestuju s namerom da izvrše pritisak na EU da ispuni zahteve koje su predstavnici agrara Češke, Poljske, Slovačke, Mađarske, Estonije, Litvanije i Letonije predali prošle sedmice evrokomesaru za poljoprivredu Janušu Vojćehovskom.

Iako se u svakoj od zemalja konkretni zahtevi Eropskoj komisiji i nacionalnim vladama ponešto razlikuju, zajedno traže da se povećaju kompenzacije za mere zaštite životne sredine na koje poljoprivrednike tera Zeleni dogovor o klimatskim ciljevima EU, smanji birokratija, učini preglednim sistem dotacija, a takođe da se efikasnije reguliše uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine da ne bi destabilizovao njihova tržišta.

Razumevanje za proteste izrazile su i poljska i češka vlada, ali češki premijer Petr Fijala upozorio je da jedan od zahteva koji se čuje na protestima u Srednjoj Evropi, da se njihove zemlje povuku iz zelenog dogovora, jednostavno nije moguć.

"Protesti su zbog toga delimično smešni, jer je Zeleni dogovor odobrio najveći češki poljoprivrednik, Andrej Babiš, kada je bio premijer. Zeleni dogovor naravno da ne može da se ukine, ali racionalno je da se izmene zahtevi ekološke politike tako da poljoprivrednici mogu da ih ostvare", kazao je premijer Fijala javnom servisu Radiožurnal.

Kao i vlada premijera Donalda Tuska u Poljskoj i češka vlada upozorava Brisel da ne može da se vodi zelena politika merama koje podrivaju konkurentnost evropskih poljoprivrednika jer će račun na naplatu stići svima, ali Fijala je podsetio da je ovog puta EK brzo reagovala i odustala od nekih od najspornijih mera kada su u pitanju pesticidi, djubriva ili zemljište koje mora da ostane kao ledina neobrađđeno.

U Poljskoj je i današnji protest poljoprivrednika pre svega u znaku zahteva da se zabrani uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, a sve češći su izgredi da demonstranti izbacuju na drum žito iz ukrajinskih kamiona, ili da ga prosipaju na šine iz vagona na granici, iako se često radi o žitaricama koje su u Poljskoj samo u tranzitu.

Ukrajinske vlasti optužile su Poljsku i njene poljoprivrednike za nedostatak solidarnosti sa zemljom u ratu, a predsednik Volodimir Zelenski upozorio je da ukrajinski zemljoradnik za razliku od poljskog žanje letinu odeven u pancir prsluk.

"Donalde, prijatelju, premijeru, molim te da dodješ na granicu. Predsedniče, molim te da podržiš taj dijalog. To je pitanje nacionalne bezbednosti. Ne možemo to da odlažemo", apelovao je juče na poljskom jeziku na društvenim mrežama predsednik Zelenski da poljski premijer, možda već u petak, zajedno sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, dođe na granicu na sastanak sa ukrajinskim premijerom i ministrima i reše problem blokada.

Prethodno su predstavnici ukrajinskih i poljskih vlasti zapretili jedni drugima uvođenjem potpunog embarga na poljoprivredne proizvode iz susedne zemlje.

Odnose Kijeva i Varšave ili Praga komplikuje i sve jača antiukrajinska karta na protestima, kada se u Poljskoj na jednom traktoru čak pojavio baner sa pozivom: "Putine, zavedi red u Ukrajini i Briselu i sa našom vladom" i zastavom Sovjetskog Saveza a u Češkoj je na protestima uobičajena parola da vlada misli više na Ukrajince nego na svoje građane.

Protesti su u Poljskoj postali adut opozicije u kampanji pred aprilske lokalne izbore a u Češkoj prečica kojom marginalne radikalne i antisistemske stranke pokušavaju da uđu prvo u Evropski parlament, posle i u nacionalni, dok agro tajkuni, poput bivšeg premijera Andreja Babiša nastoje da spreče izmene preraspodele dotacija u korist malih i srednjih gazdinstava, a na štetu njihovih veleposedničkih koncerna.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Ostalo

Hronika