Web Analytics
Sud u Njujorku će zapleniti imovinu Donaldu Trampu ako ne plati novčanu kaznu - BetaRS

Sud u Njujorku će zapleniti imovinu Donaldu Trampu ako ne plati novčanu kaznu

Svet | 22.02.2024 | access_time 16:50
Sud u Njujorku će zapleniti imovinu Donaldu Trampu ako ne plati novčanu kaznu
AP Photo/Chris Carlson

Državna tužiteljka iz Njujorka Leticija Džejms saopštila je da će zapleniti imovinu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa ako ne bude mogao da plati kaznu od 454 miliona dolara (419 miliona evra) po presudi zbog prevare.

Ona je rekla američkoj televiziji Ej-Bi-Si (ABC) da "ako on nema sredstava da plati kaznu tražićemo mehanizme za izvršenje presude i tražićemo od sudije da zapleni njegovu imovinu".

Sud u Njujorku je 16. februara doneo presudu da je Donald Tramp godinama lagao o svom bogatstvu dok je gradio imperiju nekretnina koja ga je dovela do slave i na kraju do Bele kuće. Tramp oštro negira te navode i najavio je da će se žaliti na tu presudu.

Džejmsova nije precizirala za ABC koju Trampovu imovinu bi država mogla da zapleni, iako je napomenula da se njena kancelarija nalazi preko puta poslovne zgrade u vlasništvu Trampa na Donjem Menhetnu koja je bila predmet nekih od optužbi za prevaru u njenoj tužbi.

Tramp može izbeći zaplenu imovine ako bude imao dovoljno novca da plati ceo iznos novčane kazne plus kamatu.

Tramp je prošle godine tvrdio da ima oko 400 miliona dolara novca u rezervi za potrebe plaćanja njegovih sudskih kazni. Ostatak njegove neto vrednosti, za koju kaže da je nekoliko milijardi dolara, vezan je za golf terene, nekretnine i drugu imovinu.

Koliko tačno novca Tramp ima nije jasno, jer većina informacija o njegovim finansijama dolazi od samog Trampa za koje se kaže da su nepouzdani.

S obzirom da je Tramp obećao da će uložiti žalbu, malo je verovatno da će morati da plati kaznu ili da se suoči sa mogućnošću da mu se zapleni imovina, a ako sud prihvati žalbu, možda neće morati ništa da plati.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika