Web Analytics
MUP Srbije o navodima migranata da su maltretirani: Nema dokaza da je do toga došlo u Srbiji - BetaRS

MUP Srbije o navodima migranata da su maltretirani: Nema dokaza da je do toga došlo u Srbiji

Migranti | 22.02.2024 | access_time 21:15
MUP Srbije o navodima migranata da su maltretirani: Nema dokaza da je do toga došlo u Srbiji

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije je saopštilo danasda njihove patrole nisu bile prisusutne uz granicu, u blizini sela Lojana, u Severnoj Makedoniji , kada je migrante, po njihovim navodima, srpska policija maltretirala.

"U vezi sa spornim događajima nema potvrde da su se desili na teritoriji Srbije", dodao je MUP Srbije.

U saopštenju je navelo i da je reagovalo "povodom snimaka koji su objavljeni u pojedinim medijima u vezi sa postupanjem prema iregularnim migrantima" na tom području.

MUP Srbije je naveo da je Uprava granične policije dobila zahtev od makedonskih kolega za izjašnjenje u vezi sa dva događaja u selu Lojane na teritoriji Severne Makedonije.

Preneo je da se zahtev odnosi na to što u tom selu "zatečene dve grupe iregularnih migranata, koji su tvrdili da su ih srpski policajci navodno tukli, da su puštali službene pse na njih koji su ih izujedali".

MUP Srbije je preneo i da su, po zahtevu, migranti tvrdili i da su srpski policajci skinuli u donji veš i primorali da se pešice vrate u Severnu Makedoniju.

U saopštenju piše da je srpska policija, odmah po prijemu zahteva izvršila provere u Regionalnom centru granične policije prema Severnoj Makedoniji.

"Utvrdila je da u to vreme na navedenom području nije ni bilo naših policijskih patrola", navepo je MUP Srbije.

Naglasio je da Uprava granične policije u obavljanju poslova nadzora državne granice ne koristi službene pse niti ih uopšte poseduje u okviru organizacione jedinice.

MUP Srbije je saopštio i da je, "u vezi sa ovim navodnim događajima, Uprava granične policije zatražila dodatne informacije od organa Severne Makedonije".

Od 13. januara 2023. nadzor državne granice između Srbije i Severne Makedonije pripadnici Uprave granične policije vrše uz pomoć policije Austrije i Mađarske, a u okviru memoranduma o trilateralnoj saradnji.

MUP Srbije je istakao da pripadnici austrijske i mađarske policije do sada nisu prijavili nijedan incident niti zloupotrebe od strane srpske granične policije.

"Srbija, od početka migrantske krize radi na suzbijanju iregularnih migracija, uz apsolutno poštovanje ljudskih prava, što je i prepoznato od strane međunarodne zajednice", dodaje se.

Teme