Web Analytics
Ambasador Francuske zahvalio Srbiji što je dala utočište mladim Rusima koji beže od rata - BetaRS

Ambasador Francuske zahvalio Srbiji što je dala utočište mladim Rusima koji beže od rata

Politika | Izvor: Beta | 23.02.2024 | access_time 17:20
Ambasador Francuske zahvalio Srbiji što je dala utočište mladim Rusima koji beže od rata
Foto: MRE Srbije/Emilija Jovanovic
Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar (Pierre Cochard) izjavio je danas, povodom dve godine od početka ruske invazije na Ukrajinu, da predsednik Rusije Vladimir Putin vodi besmislen i okrutan rat i zahvalio Srbiji što je dala utočište mladim Rusima koji su pobegli od rata.

"Već dve godine režim Vladimira Putina vodi na tlu evropskog kontinenta jedan besmislen i okrutan rat protiv jedne države, Ukrajine koju je Rusija priznala i kojoj je čak garantovala bezbednost u okviru denuklearizacije", rekao je Košar u video-poruci.

Ambasador je zahvalio "prijateljskom srpskom narodu, savezniku Francuske, što je tim mladim Rusima pružio priliku da se sklone od te strašne tragedije, hvala srpskom narodu što je veran svojim vrednostima gostoprimstva i bratstva".

"Nekada su Francuzi i Srbi bili ujedinjeni pred opasnošću. Opasnost koja preti našoj Evropi nije danas ništa manja. Francuska nije u ratu protiv Rusije niti protiv ruskog naroda sa kojima ima, kao i Srbija, istoriju prijateljstva" - rekao je Košar i dodao da bi "pobeda ruske tiranije" nad Ukrajinom izložila i Francusku i Srbiju stalnoj pretnji destabilizacije i širenja rata.

Po njegodim rečima, Francuska je učinila sve da spreči rat u Ukrajini. Jedini cilj sankcija EU protiv Rusije je da "umanje sredstva kojim raspolaže da bi vodila taj užasni rat".

"Francuska je, zajedno sa svojim evropskim parterima, odlučna da povrati mir i stabilnost na naš kontinent. Francuska računa na Srbiju da bez oklevanja sa njom na tome radi", rekao je Košar.

Ambasador, koji je izjavu dao povodom dve godine od početka rata i sporazuma Francuske i Ukrajine o bezbednosti kojeg su 16. februara u Parizu potpisali predsednici Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i Volodimir Zelenski, podsetio da je rat izazvao desetina hiljada žrtava.

"Ovaj rat kojeg je samo Rusija želela, proizveo je na desetine hiljada žrtava, izazvavši verovatno jednu od najgorih humanitarnih katastrofa od doba nacističkog režima. Najpre, tu su ratni zločini koje su počinile snage koje kontroliše režim Putina", rekao je Košar.

Ambasador je pomenuo "masakr bespomoćnih civila, kao u Buči, prisilnu deportaciju i otmice hiljade dece, nehumano i degradirajuće postupanje prema ratnim zarobljenicima, namerno bombardovanje civila, razaranje kulturnog i verskog nasleđa Ukrajine".

"Uz potpuni prezir prema ljudskom životu kakav taj (ruski) režim pokazuje, to su i užasni gubici ruske vojske, gde broj poginulih i teško ranjenih dostiže između 300.000 i 400.000 ljudi", rekao je Košar.

Po njegovim rečima, režim u Rusiji je "ispraznio svoje zatvore kako bi nadoknadio ogromne gubitke na frontu".

"Čak i ovde, u Srbiji, taj režim je pokušao da regrutuje plaćenike da se bore, za novac, uz zatvorenike iz grupe Vagner koji su se pobunili protiv Kremlja u junu 2023. Upravo ovde, u Srbiji, stotine hiljada mladih Rusa koji su izabrali slobodu umesto rata i pobegli od korupcije i terora, našlo je utočište u Beogradu, Novom Sadu i drugde", rekao je Košar.

Francuski ambasador je ocenio da se ruski režim obračunava sa sopstvenim narodom i naveo da u zatvor stavlja sve one koji ne misle kao on.

Po njegovim rečima, nedavna smrt protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog u zatvoru govori o "slabosti Vladimira Putina čija vlast počiva na gulagu".

Košar je procenio da je danas vojna situacija Ukrajine daleko bolja nego posle prvih dana rata: Ukrajina kontroliše oko 82 odsto svoje teritorije, uspela je da porazi rusku mornaričku premoć u Crnom moru i da obezbedi pomorski koridor za izvoz ukrajinskih žitarica, dodao je ambasador Francuske.

Francuska je odlučna u tome da nastavi da Ukrajini daje dugoročnu podršku, rekao je Košar i dodao da je to smisao bilateralnog sporazuma koji su upravo potpisali Makron i Zelenski.

Teme