Web Analytics
Gajić: Politika Narodne stranke nije propala, ciljevi: očuvanje Kosova i zabrana kopanja litijuma - BetaRS

Gajić: Politika Narodne stranke nije propala, ciljevi: očuvanje Kosova i zabrana kopanja litijuma

Politika | Izvor: Beta | 24.02.2024 | access_time 13:30
Gajić: Politika Narodne stranke nije propala, ciljevi: očuvanje Kosova i zabrana kopanja litijuma
Kandidat za predsednika Narodne stranke Vladimir Gajić je danas izjavio da, uprkos izbornom "porazu", politika te stranke nije propala.

Kao njene glavne ciljeve naveo je očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, zakonsku zabranu kopanja litijuma na 100 godina, vojnu neutralnost, borbu protiv korupcije i "korenitu promenu državnog i društvenog sistema".

Gajić je na vanrednoj stranačkoj Skupštini u Beogradu rekao da će Narodna stranka nastaviti da radi na demokratskom okupljanju partija desnog centra i desnice bez čijeg jedinstva, kako je ocenio, nije moguće pobediti na izborima.

"Tim putem, kao novim početkom, krenuli smo zajedno sa 'Dosta je bilo' " - rekao je Gajić. 

Po njegovim rečima, Srbiji je potreban "nacionalni konsenzus o najvažnijim nacionalnim pitanjima i o najvažnijim demokratskim vrednostima".

"U te dve stvari, ideologije, naročito tuđe, ne smeju biti prepreka", rekao je kandidat za predsednika Narodne stranke.

Ocenio je da opozicija, ukoliko to želi, neće moći da promeni volju glasača vladajućih stranaka ako im bude "zabadala prst u oko".

"Tiha većina građana Srbije su žrtve političke elite, bez obzira s koje strane političkog spektra. Neko bi ovde konačno trebalo da se bori i za građane. Srbija se mora preurediti, ona mora promeniti redosled prioriteta i sistem vrednosti, Srbija se mora izgraditi kao demokratsko društvo zasnovano na vladavini prava, podeli vlasti, slobodnoj štampi i socijalnoj pravdi", rekao je Gajić.

Kazao je da je Narodna stranka "protivnik kolonizacije Srbije i protivnik samoporicanja".

"Verujem da je Srbija zaslužila da se na referendumu izjasni o obliku državnog uređenja, jer se narod nikada nije na demokratski način izjasnio o ukidanju monarhije. Ja sam monarhista, kao i mnogi članovi Narodne stranke", rekao je Gajić.

Objasnio je da je Narodna stranka na decembarske izbore izašla "jer se držala svojih uverenja i nije htela da odustane od Kosova i Metohije, nije se zalagala za sankcije Rusiji i nije htela da ostvaruje politički profit na mrtvoj deci ubijenoj u dva masovna ubistva".

Gajić je kazao da "nije sporno" da je Narodna stranka činila greške, a kao neke od najznačajnijih naveo "naivnost, veru u ljude koji su osnivači stranke, i očekivanje da će građani prepoznati da su u politici važne i neke ovde zaboravljene ljudske vrline kao što su lični moral i etika".

Osnivač Narodne stranke i njen prethodni predsednik Vuk Jeremić rekao je na današnjem skupu da je potpuno preuzeo odgovornost za rezultat stranke na decembarskim izborima i da su elementarna etika i dostojanstvo nalagali da podnese ostavku na funkciju predsednika Narodne stranke.

"Ne povlačim se iz ove porodice, ostajem u Narodnoj stranci bez rezerve, posvećen idejama očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije što je glavna i noseća misija Narodne stranke, kao i spajanja građanskog i nacionalnog. Siguran sam da će i novo rukovodstvo biti posvećeno tim ciljevima. Ovo nije kraj Narodne stranke, pred kojom su, uveren sam, bolji dani, kao i pred Srbijom", rekao je Jeremić.

Dosadašnji generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović je rekao da je Narodna stranka "osnovana da bi zaštitila nacionalne interese" i "radi promene pogubnog sistema oličenog u režimu Aleksandra Vučića".

Na skupu su govorili i predsednik "Dosta je bilo" Saša Radulović, predsednik Nove Srbije Velimir Ilić i profesor Ratko Ristić, a kao gosti su prisustvovali predstavnica Dveri Radmila Vasić i profesori Slobodan Samardžić i Miloš Ković.

Skupština će u nastavku rada izabrati novo rukovodstvo.

Teme