Web Analytics
Osmani u UN: Rusija je danas najveća pretnja bezbednosti Evrope i Zapadnog Balkan - BetaRS

Osmani u UN: Rusija je danas najveća pretnja bezbednosti Evrope i Zapadnog Balkan

Region | 24.02.2024 | access_time 13:40
Osmani u UN: Rusija je danas najveća pretnja bezbednosti Evrope i Zapadnog Balkan
Foto: MFA S Makedonija

Šef diplomatije Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je, nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom u Njujorku, da je Rusija danas najveća pretnja bezbednosti Evrope i Zapadnog Balkana.

Bujar Osmani se sa Dmitrom Kulebom sastao na marginama 56. plenarnog sastanka 78. zasedanja Generalne skupštine Uhedinjenih nacija (UN) u Njujorku, da bi pružio podršku Ukrajini na dan dvogodišnjice od početka ruske agresije na tu zemlju.

"Veoma je važno da nastavimo da podržavamo Ukrajinu, jer ako Rusija pobedi u Ukrajini, onda smo mi sledeći. Zato je važno da prdužimo sa podrškom, ali i da mi imamo stratešku predvidivost u našoj zemlji, kako bismo konačno rekli 'ne' Rusiji i 'da' integrativnim evropskim procesima na Zapadnom Balkanu i Republici Severnoj Makedoniji", rekao je Osmani u u zajedničkom obraćanju sa Kulebom.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Kuleba je istakoa da je Severna Makedonija čvrsto stala iza Ukrajine tokom dve godine agresijeizrazio zahvalnost građanima Severne Makedonije, kao i ministru Osmaniju na njegovom liderstvu i podršci.

"Naša budućnost je zajednička, ta budućnost je Evropska unija, koja ujedno predstavlja budućnost mira i prosperiteta", rekao je Kuleba na sastanku sa šefom diplomatije Severne Makedonije.

Osmani je u sedištu UN govorio i na brifingu za Ukrajinu u Savetu bezbednosti, gde se obratio veliki broj ministara inostranih poslova i drugih visokih zvaničnika, i pozvao Rusiju da "prekine besmisleni rat i povuče svoje trupe sa suverene teritorije Ukrajine".

Prema rečima Osmanija, to jedini način da se obnovi mir i stvore uslovi za dalje diplomatsko angažovanje za pravedno i održivo rešenje, u skladu sa međunarodnim pravom i punim poštovanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine

"Ruska agresija na Ukrajinu krši Povelju UN koja podržava naš miran suživot i globalnu bezbednost", rekao je Osmani i dodao da je tokom ove dve godine narod Ukrajine pokazao otpornost i izuzetnu hrabrost u borbi za svoju slobodu i nezavisnost.

Osmani je istakoa da će "u ovim teškim vremenima Severna Makedonija nastaviti da stoji uz Ukrajinu i njen narod, sa nadom da će razum pobediti i da će se život uskoro vratiti u normalu".

Teme