Web Analytics
Bomba iz Drugog svetskog rata bezbedno detonirana posle velike evakuacije u Velikoj Britaniji - BetaRS

Bomba iz Drugog svetskog rata bezbedno detonirana posle velike evakuacije u Velikoj Britaniji

Svet | Izvor: Beta-AP | 24.02.2024 | access_time 15:00
Bomba iz Drugog svetskog rata bezbedno detonirana posle velike evakuacije u Velikoj Britaniji
Jedna velika aktivna bomba iz doba Drugog svetskog rata u opasnom stanju, čije je otkriće izazvalo jednu od najvećih mirnodopskih evakuacija u britanskoj istoriji, detonirana je u moru - saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Bomba od 500 kilograma je otkrivena u utorak u dvorištu jedne kuće u Plimutu, lučkom gradu na jugozapadnoj obali Velike Britanije.

Više od 10.000 stanovnika je evakuisano da bi se osigurala njihova bezbednost dok je vojni konvoj transportovao neeksplodiranu bombu kroz gusto naseljenu stambenu oblast do trajektnog navoza, odakle je preneta na more.

Odluka o premeštanju bombe je doneta posle procene stručnjaka za uklanjanje bombi da bi postojao preveliki rizik, uključujući i uništenje većeg broja kuća, ako bi se manipulisalo bombom i ona eksplodirala u dvorištu gde je nađena.

Glavna železnička linija je bila zatvorena dok je prolazio konvoj, trajekti nisu plovili, autobusi su preusmereni, škole i vrtići su bili zatvoreni i svim preduzećima je rečeno da zaposlene pošalju kući.

Džil Perit, pomoćnik predsednik Gradskog veća Plimuta, rekao je da je više od 1.000 osoblja i policajaca i vojnika bilo uključeno u bezbedno odnošenje bombe.

"Mislim da je pošteno reći da će poslednjih nekoliko dana ući u istoriju Plimuta" - rekao je Tjudor Evans, predsdnik Gradskog veća.

Plimut, u kojem su vekovima glavne pomorske baze, bio je jedan od najjače bombardovanih gradova u Britaniji tokom Drugog svetskog rata. Po lokalnim zvaničnicima, u 59 napada iz vazduha su poginula 1.174 civila, uništeno je skoro 3.800 kuća i stanova, a teško oštećeno 18.000.

Od kraja rata neeksplodirana ubojna sredstva su redovno nalažena širom Velike Britanije. Procenjuje se da 10 odsto nemačkih bombi koje su bačene tokom rata nije eksplodiralo, mnoge su i dalje u gradovima.

Teme

Ekonomija

Region

Šta drugi čitaju

Tenis

IT