Web Analytics
Napad Huta na brod u moreuzu Crvenog mora izazvao opasnu naftnu mrlju - BetaRS

Napad Huta na brod u moreuzu Crvenog mora izazvao opasnu naftnu mrlju

Zelena Srbija | Izvor: Beta-AP | 24.02.2024 | access_time 15:45
Napad Huta na brod u moreuzu Crvenog mora izazvao opasnu naftnu mrlju
Napad ovog meseca jemenskih pobunjenika Huti na brod u moreuzu Bab el Mandem koji povezuje Crveno more sa Adenskim zalivom, izazvao je naftnu mirlju od 29 kilometara, saopštila je danas američka vojska.

Vojska je dodala da takođe postoji ekološka opasnost i od prosipanja tereta đubriva iz broda pod zastavom Beliza.

Teretni brod "Rubimar" (Rubymar) registrovan u Velikoj Britaniji, a pod upravom kompanije iz Libana, napadnut je 18. februara dok je plovio kroz moreuz Babl-el Mandeb, saopštila je američka centralna vojna komanda (Centcom).

Zbog raketnog napada posada je morala da napusti brod koji je bio na putu za Bugarsku iz Horkavkana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, sa više od 41.000 tona đubriva, saopštio je Centcom.

Brod je pretrpeo znatnu štetu što je dovelo do nastanja naftne mrlje - dodala je američka komanda i upozorila da bi i teret iz broda mogao da se prospe u Crveno more i pogorša "ekološku katastrofu".

"Huti nastavljaju da zanemaruju regionalni uticaj svojih neselektivnih napada, preteći ribarstvu, priobalnom stanovništvu i uvozu hrane", navela je američka komanda u saopštenju.

Međunarodno priznata vlada Jemena danas je pozvala države i organizacije za zaštitu mora da brzo ograniče naftnu mrlju i spreče "znatnu ekološku katastrofu".

U saopštenju Vlade čije sedište je u južnom jemenskom gradu Adenu, piše da brod pluta ka ostrvima Haniš, jemenskom arhipelagu u južnom delu Crvenog mora.

Američka komanda je saopštila i da je u petak izvršila napade na oblasti pod kontrolom Huta u Jemenu i uništila sedam protivbrodskih krstarećih raketa koje su pripremane da budu ispaljene ka Crvenom moru.

Centcom je saopštio da su ti napadi bili u samoodbrani jer su rakete bile neposredna pretnja za teretne brodove i američku borbenu flotu. 

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija