Web Analytics
Izraelski mediji: Posrednici napreduju ka sporazumu o primirju u ratu u Gazi - BetaRS

Izraelski mediji: Posrednici napreduju ka sporazumu o primirju u ratu u Gazi

Svet | 25.02.2024 | access_time 11:50
Izraelski mediji: Posrednici napreduju ka sporazumu o primirju u ratu u Gazi
Foto: AP/Ohad Zwigenberg

Posrednici napreduju u nastojanju da se postigne sporazum o višenedeljnom prekidu vatre između Izraela i Hamasa i oslobađanju desetine talaca zatočenih u Gazi i palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora, javljaju danas izraelski mediji.

Ratni kabinet Izraela sastao se kasno sinoć da diskutuje o predlogu, ali nije zvanično rečeno šta je odlučeno.

Nekoliko izraelskih medija je, pozivajući se na neimenovane zvaničnike, objavilo da je prećutno odobren sporazum, te da će Izrael poslati delegaciju u Katar radi nastavka razgovora.

Hamas je saopštio da još nije bio uključen u najnoviji predlog SAD, Egipta i Katara, ali okvir sporazuma o kojem se izveštava uveliko se uklapa u ranije zahteve te palestinske islamističke organizacije o prvoj fazi primirja. Vođa političkog krila Hamasa Ismail Hanije bio je u Kairu prošle nedelje.

Izrael u međuvremenu planira širenje svoje ofanzive na najjužniji grad Rafu, na granici Egipta i Gaze, gde se više od polovine od ukupno 2,3 miliona stanovnika Gaze sklonilo od sukoba u drugim područjima i živi u šatorima, prenatrpanim stanovima i skloništima.

Organizacije za pomoć su upozorile na katastrofu i SAD i drugi saveznici Izraela su rekli da se mora izbeći povređivanje civila.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je da će sazvati sednicu Vlade ove nedelje da "odobri operativni plan akcije u Rafi", uključujući evakuaciju civila.

Visoki zvaničnik iz Egipta, koji zajedno sa Katarom posreduje između Izraela i Hamasa, rekao je u subotu da nacrt sporazuma o prekidu vatre uključuje oslobađanje 40 žena i starijih talaca muškaraca u zamenu za oko 300 palestinskih zatvorenika, uglavnom žena, maloletnika i starijih ljudi.

Anonimni egipatski zvaničnik je rekao da će se tokom predložene šestonedeljne pauze u sukobu omogućiti da stotine kamiona svakog dana donose očajnički potrebnu pomoć Gazi, uključujući severni deo opkoljene teritorije.

On je rekao da su dve strane pristale da nastave pregovore tokom pauze o daljem osobađanju i stalnom prekidu vatre.

Kabinet premijera Izraela nije odgovorio na molbu da komentariše diskusije vođene u Ratnom kabinetu, ni izveštaje izraelskih medija.

Posrednici se suočavaju sa nezvaničnim rokom, početkom svetog muslimanskog meseca posta Ramazana oko 10. marta, kada je napetost između Izraela i Palestinaca često pojačana.

Hamas je ranije rekao da neće osloboditi preostale taoce dok Izrael ne prekine ofanzivu, ne povuče snage sa palestinske teritorije i takođe tražio oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika, uključujući ekstremiste, što je Netanjahu odbio.

Međutim, u ranijem predlogu Hamas je predvideo početnu fazu koja nalikuje nacrtu sporazuma o kojem se sada izveštava što nagoeštava da bi dve strane mogle da se dogovore o privremenom prekidu vatre u ratu koji je počeo 7. oktobra napadima "hamasovaca" na jug Izraela.

U njima je ubijeno oko 1.200 ljudi, uglavnom civila i oteto oko 250 talaca, od kojih je oko 130 još uvek u zatočeništvu. U osvetničkoj izraelskoj ofanzivi ubijeno je više od 29.000 ljudi u Gazi.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika