Web Analytics
Ministar S.Makedonije: Ukrajina prva stanica ruske imperijalne ambicije, sledi Balkan - BetaRS

Ministar S.Makedonije: Ukrajina prva stanica ruske imperijalne ambicije, sledi Balkan

Region | Izvor: Beta | 26.02.2024 | access_time 17:55
Ministar S.Makedonije: Ukrajina prva stanica ruske imperijalne ambicije, sledi Balkan
Foto: Beta/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC
Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani je danas ocenio da je Ukrajina je samo prva stanica ruske imperijalne ambicije i da je sledeća Balkan.

"Ako Ruska Federacija pobedi u Ukrajini, sledeća stanica je duboko u Evropi. I ko prvi, ako ne najranjiviji regioni kao što je Zapadni Balkan? Pa i multietnička Severna Makedonija. I zato moramo biti podrška Ukrajini", rekao je Osmani.

On je to rekao na konferenciji "Ukrajina – dve godine herojstva", koju je u Skoplju povodom dve godine od početka ruske agresije na tu zemlju organizovala Ambasada Ukrajine u saradnji s nevladinom organizacijom CIVIL – Centar za slobodu.

"Danas smo se okupili da im odamo počast i da uverimo Ukrajinu da ćemo nastaviti našu podršku i u budućnosti. Nastavićemo da stojimo uz Ukrajince i pružamo im podršku koja im je potrebna za odbranu i obnovu njihove zemlje", rekao je šef diplomatije Severne Makedonije.

Osmani je istakao da Severna Makedonija podržava Ukrajinu i politički i operativno i tako će nastaviti da je podržava sve dok bude potrebno kao i do sada -  i u bilateralnim okvirima, i na međunarodnom planu.

Prethodno je predsednik Severne Makeedonije Stevo Pendarovski u govoru na tom skupu rekao da demokratski i civilizovani svet mora nastaviti da pomaže rat Ukrajine za slobodu do potpunog oslobođenja i da nema pravo na poraz.

Ukazao je da je rat u Ukrajini najveća pretnja miru i bezbednosti Evrope čiji će ishod uticati na svetski poredak.

Ukrajinska ambasadorka u Skoplju Larisa Dir je rekla da rat nije samo rat protiv Ukrajine, već i protiv demokratskog sveta i NATO.

Na skupu povodom dve godine ruske agresije na Ukrajinu su govorili i premijer Severne Makedonije Talat Džaferi koji je istakao da Ukrajina u njegovoj vladi ima prijatelja i partnera, a govorili su i šef Delegacije EU Dejvid Gir i ambasadorka SAD Anđela Ageler.

Teme