Web Analytics
Bujar Osmani prvi sakupio 10.000 potpisa za kandidaturu za predsednika Severne Makedonije - BetaRS

Bujar Osmani prvi sakupio 10.000 potpisa za kandidaturu za predsednika Severne Makedonije

Region | 27.02.2024 | access_time 08:50
Bujar Osmani prvi sakupio 10.000 potpisa za kandidaturu za predsednika Severne Makedonije
Foto: Beta/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije i visoki funcioner albanske partije Demokratska unija za integraciju (DUI) Bujar Osmani objavio je je večeras da je prikupio neophodnih 10.000 potpisa potrebnih za kandidaturu za predsednika države.

"Vest da je prikupljeno preko 10.000 potpisa zatekla me je u kućnom okruženju dok sam tražio podršku i svojih najbližih... Preko 10.000 potpisa koji su prikupljeni u rekordnom roku, za dva radna dana, su najveće priznanje, ali pre svega velika obaveza da se sa najvećom ozbiljnošću shvati ova istorijska kandidatura za predsednika Republike Severne Makedonije", rekao je Osmani u video izjavi na svojoj Fejsbuk stranici (facebook.com/bujar.osmani.7).

Osim Osmanija potpise za kandidatiru na izborima za predsednika Severne Makedonije prikluplja još 10 kandidata, a najviše je, zaključno sa 25. februarom prikupio gradonačelnik Kumanova i lider partije Znam - Za našu Makedoniju - 5.923 potpisa.

Biljana Vankovska, kandidat Levice, do sinoć u 20.00 je sakupila 4.478 potpisa, gradonačelnik skopske opštine Karpoš i lider GROM-a Stevčo Jakimovski 3.091 potpis, a sledi kandidat albanske opozicije, gradonačelnik Gostovara Arben Taravari 1.645 potpisa, dok ostali prijavljeni kandidati, predstavnici manjih stranaka ili nezavisni kandidati, imaju manje od 1.000 potpisa.

Potpise još nisu počeli da skupljaju kandidati dve najveće makedonske partije, Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i VMRO DPMNE, ali te dve partije jedine mogu da iskoriste opciju da predsedničku kadidaturu podrži 30 poslanika u Sobranju Severne Makedonije.

Rukovodstvo vladajuće SDSM podržalo je šefa države Stevu Pendarovskog za drugi predsednički mandat, ali ta odluka mora da bude potvrđena na partijskim organima, kao i kandidatura poslanice VMRO DPME Gordane Siljanovske-Davkove, koja je bila kandidat te opozicione partije i na prethodnim izborima.

Potpisi mogu da se skupljaju do 8. marta u 24.00 a za podnošenje kandidatura Državnoj izbornoj komisiji potrebno je sakupiti 10.000 potpisa građana ili podršku 30 poslanika u Sobranju Severne Makedonije, što mogu da ispune samo dve najveće partije - SDSM i VMRO DPMNE.

Prvi krug predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji biće održan u sredu 24. aprila, a drugi u sredu 8. maja, zajedno sa parlamentarnim izborima.

Teme