Web Analytics
Vučić u Tirani: Srbija se vezano za Rusiju i Ukrajinu drži usvojenih načela - BetaRS

Vučić u Tirani: Srbija se vezano za Rusiju i Ukrajinu drži usvojenih načela

Politika | 28.02.2024 | access_time 13:00
Vučić u Tirani: Srbija se vezano za Rusiju i Ukrajinu drži usvojenih načela
Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da postoji više predloga deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena na samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa u Tirani i dodao da će se Srbija držati principa i načela koje je njen Savet za nacionalnu bezbednost usvojio pre dve godine.

"Imamo više predloga deklaracije i celu noć to već traje. Videćemo, ali ja jedino što mogu sigurno da kažem jeste da ću se držati načela i principa koje je Savet za nacionalnu bezbednost usvojio pre dve godine", kazao je Vučić novinarima uoči početka skupa.

Na Samitu za Ukrajinu u Tirani učestvuju lideri Ukrajine i 13 zemalja jugoistočne Evrope, a Srbija je jedina među učesnicima koja se nije pridružila sankcijama EU protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Savet za nacionalnu bezbednost Srbije je nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. pružio punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, ali i odlučio da neće uvesti sankcije Rusiji zbog invazije na suseda.

Vučić je danas novinarima u Tirani rekao da ga očekuje "naporan dan" i "ozbiljne i važne poruke".

On je naveo da će danas razgovarati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, dok bi sutra na Samitu Zapadnog Balkana trebalo da se razgovara o planu rasta za Zapadni Balkan i jedinstvenom evropskom tržištu.

"Za nas važne i ne uvek lake teme, nisu stvari tako jednostavne kako ponekad izgledaju", rekao je.

Vučić nije direktno odgovorio na pitanje o mogućem susretu sa hrvatskim premjerom Andrejem Plenkovićem kloji učestvuje na današnjem samitu o Ukrjajini u Tirani.

"Da li ću sresti Plenkovića i šta ću da pričam, sasvim sigurno neću pričati o smokiju i kvalitetu bananica", rekao je.

Vučić u Tirani: Srbija se vezano za Rusiju i Ukrajinu drži usvojenih načela
AP Photo/Armando Babani

Vučić: Srbija će nastaviti da pruža humanitarnu pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je (u obraćanju na plenarnom sastanku u okviru Samita Ukrajina - Jugoistočna Evropa u Tirani), da će Beograd nastaviti da pruža humanitarnu pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine.

Vučić je u objavi na Instagramu napisao da veruje da samo konstruktivni dijalog i diplomatska rešenja mogu dovesti do mira.

"Republika Srbija će, kao i do sada, nastaviti da pruža, u okviru svojih mogućnosti, humanitarnu pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine, ostajući posvećena poštovanju međunarodnog humanitarnog prava", napisao je predsednik Srbije.

U Kongresnoj palati u Tirani danas je počeo Samit za Ukrajinu koji je, uz predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, okupio lidere zemalja jugoistočne Evrope i zvaničnike EU.

Zelenski i predsednik Albanije Edi Rama, kao domaćin skupa, zajedno su dočekivali učesnike ispred Kongresne palate u Tirani.

Na samit su stigli predsednici Srbije Aleksandar Vučić, Kosova Vjosa Osmani, Crne Gore Jakov Milatović i Severne Makedonije Stevo Pendarovski, premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsednica Saveta ministara BiH Borjana Krišto, kao i predsednica Moldavije Maja Sandu.

Samit je posvećen podršci Ukrajini, a od svih zemalja učesnica Srbija je jedina koja se nije pridružila sankcijama koje je EU uvela Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

 

Vučić: U deklaraciji sa samita u Tirani nema sankcija Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u završnoj deklaraciji sa samita Ukrajina - Jugoistočna Evropa u Tirani nema tačaka o uvođenju sankcija Rusiji i malignom uticaju Moskve.

Vučić je posle plenarne sednice samita Ukrajina - jugoistočna Evropa novinarima rekao da su razgovori o predlogu deklaracije trajali "ceo dan i noć" i da su iz predloženog teksta na zahtev Srbije izbačene tačke o uvođenju sankcija Rusiji i malignom uticaju Rusije, kao i termini "naše države" i "naše zemlje" koji su pominjani u nekoliko tačaka.

Vučić je naveo da je za Srbiju važno što Ukrajina nije priznala Kosovo i da je ona jedna od retkih država koje mogu da govore o teritorijalnom integritetu jer nije "gazila" ta prava drugih.

"Imao sam poseban razgovor sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i imaćemo posebnu bilateralu i mi kao zemlja koja je prešla teške periode možemo da razumemo jedni druge", rekao je on i dodao da se nada da će Srbija nastaviti da gradi prijateljske odnose sa Ukrajinom.

Na pitanje na pitanje kako će se Srbija izjasniti o predlogu Zelenskog da Ukrajina i balkanske države osnuju forum za zajedničku proizvodnju municije Vučić je odgovorio da Srbija mora da napravi sopstvenu platformu za razgovore.

"Mi vodimo svoju politiku i ponosan sam na to", rekao je Vučić koji sutra u Tirani učestvuje i na Samitu Zapadnog Balkana o planu rasta i jedinstvenom tržištu.

Teme