Web Analytics
N1: Avio-kompanije Željka Mitrovića i Nikole Petrovića izbrisane sa liste ovlašćenih operatera - BetaRS

N1: Avio-kompanije Željka Mitrovića i Nikole Petrovića izbrisane sa liste ovlašćenih operatera

Društvo | 28.02.2024 | access_time 19:30
N1: Avio-kompanije Željka Mitrovića i Nikole Petrovića izbrisane sa liste ovlašćenih operatera
prt.scr youtube
 Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije je sa liste ovlašćenih vazduhoplovnih operatera uklonio tri kompanije - dve u suvlasništvu vlasnika "Pink medija grupe" Željka Mitrovića i jednu u vlasništvu kuma predsednika Srbije, Nikole Petrovića - preneo je danas portal N1.

"Er Pink" (Air Pink), "Er Emeralds" (Air Emeralds) i "Star Flaj Vings" (Star Fly Wings) tako više nisu na listi ovlašćenih vazduhoplovnih operatera koju objavljuje Direktorat.

Direktorat je nadležan za izdavanje sertifikata vazduhoplovnog operatera (AOC-Air Operator Certificate), "neophodno za za obavljanje javnog avio-prevoza".

N1 navodi da je "Er Pink" u vlasništvu Željka Mitrovića (48,02 odsto), "Pink medija grupe" (1,98 odsto) i Aleksandra Ilića (50 odsto), "Er Emeralds" je u vlasništvu "Er Pinka" (100 odsto), a "Star Flaj Vings" je u vlasništvu Nikole Petrovića, kuma predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na sajtu evropske regulatorne agencije - Agencije za bezbednost vazduhoplovstva Evropske unije (EASA) sve tri kompanije i dalje su na listi ovlašćenih za obavljanje komercijalnih letova u zemlje EU, ali je ta lista poslednji put ažurirana 27. februara.

Preostale tri srpske privatne avio-kompanije koje, uz "Er Srbiju", imaju dozvolu za obavljanje letova na teritoriji EU, i dalje su na listi ovlašćenih operatera Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije: "MPC Er" (MPC Air), "Prins Ejviejšn" (Prince Aviation) i "Tinadar Ejviejšn" (Tinadar Aviation).

Teme