Web Analytics
AFP: Umešanost predsednika stvorila 'nepravedne uslove' na izborima u Srbiji - kaže OEBS - BetaRS

AFP: Umešanost predsednika stvorila 'nepravedne uslove' na izborima u Srbiji - kaže OEBS

Politika | 29.02.2024 | access_time 08:25
AFP: Umešanost predsednika stvorila 'nepravedne uslove' na izborima u Srbiji - kaže OEBS
AP Photo/Armando Babani

Francuska novinska agen cija AFP piše da je " 'umešanost' predsednika Srbije Aleksandra Vučića u decembarske izbore stvorila 'nepravedne uslove' - naveo je OEBS u sredu u izveštaju kojeg je, međutim, pozdravila Vlada Srbije koja kaže da se vidi kraj 'spekulacija' o prevari".

AFP citira da su posmatrači iz Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) "ukazali da su prevremeni parlamentarni i lokalni izbori bili 'tehnički dobro vođeni, nudeći biračima izbor političkih alternativa' ".

Ali "dominirao je odlučujući angažman predsednika koji je, u kombinaciji sa sistemskim prednostima vladajuće stranke, stvorio nepravedne uslove za kandidate", piše AFP o "zaključcima ovog izveštaja dugo očekivanog u Srbiji".

"Predsednik Srbij koji nije bio kandidat, u stvari je vodio kampanju svoje Srpske napredne stranke (SNS, nacionalistička desnica) i bio je na svim plakatima" - piše AFP.

Agencija navodi da je SNS osvojila 46,75 odsto glasova na nacionalnom nivou što joj je obezbedio apsolutnu većinu od 129 od 250 mesta u Parlamentu.

"Uzvikujući "Prevara!", glavna opoziciona koalicija 'Srbija protiv nasilja (SPN)' koja ima 65 mandata, zatražila je poništenje rezultata pred sudovima, koji su odbili njene žalbe" - piše AFP.

"Osnovne slobode su generalno poštovane u kampanji, ali je ona bila poremećena oštrom retorikom, pristrasnošću medija, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa" - prenosi AFP iz izveštaja ODIHR.

"U rezoluciji usvojenoj početkom februara, Evropski parlament je pozvao na 'nezavisnu istragu' o navodnim nepravilnostima što je zahtev koji je Beograd ignorisao" - piše francuska agencija.

Premijerka Ana Brnabić, navodi AFP, "pozdravila je izveštaj, obećavši da će raditi na sprovođenju preporuka iz njega za unapređenje izbornog procesa u toj zemlji koja pregovara o članstvu u Evropskoj uniji".

"Ovaj izveštaj stavlja tačku na sve laži i sulude optužbe o izbornoj krađi", rekla je ona na konferenciji za novinare - navodi AFP.

Opozicija je branila drugačije tumačenje zaključaka: "Kada vam neko kaže da su izbori protekli u neravnopravnim uslovima, favorizujući jednog čoveka, jednu stranku, jednu strukturu (...) to se zove tako kada su izbori (...) nedemokratski i neslobodni" - rekla je novinarima Marinika Tepić, jedna od opozicionih lidera - piše agencija.

"Svi znaju šta se desilo (...) Samo se niko ne usuđuje da kaže caru da je go", dodala je ona - piše AFP na kraju teksta.

Teme