Web Analytics
Vučić: Plan rasta omogućava bolju saradnju unutar regiona i regiona sa EU - BetaRS

Vučić: Plan rasta omogućava bolju saradnju unutar regiona i regiona sa EU

Politika | 29.02.2024 | access_time 12:00
Vučić: Plan rasta omogućava bolju saradnju unutar regiona i regiona sa EU
Foto: Screenshot/Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas u Tirani da će plan rasta za Zapadni Balkan omogućiti bližu saradnju unutar samog regiona i regiona sa Evropskom unijom.

"To nas približava velikom tržištu od preko 400 miliona potrošača, uz pristup većem broju dobavljača roba i usluga, nižim troškovima proizvodnje i jednostavnijim načinima trgovanja", objavio je Vučić na Instagramu uz fotografiju sa ulesnicima današnjeg Samita Zapadnog Balkana u Tirani.

On je dodao da su "osim toga tu i potencijali za otvaranje novih radnih mesta, niže cene, bolji kvalitet, bezbednost i širi izbor proizvoda i usluga, više inovacija, istraživanja i razvoja, mobilnost preduzeća i pojačana ekonomska aktivnost".

"Zato je za Srbiju ključno ubrzanje integracija u oblasti zelenih koridora, ocenjivanje usaglašenosti i jedinstveno tržište plaćanja u evrima, sa krajnjim ciljem da naši građani imaju koristi od ove saradnje", dodao je Vučić.

Vučić je u Tirani kazao i da se od marta planira uvođenje zelenih koridora i da su na samitu Zapadnog Balkana u Tirani teme razgovora pre svega administrativni i granični prelazi.

"Verujem da do marta možemo da uvedemo takozvane zelene koridore. Razgovarali smo danas pre svega o graničnim prelazima. Za pet godina izgubimo 163 miliona evra na papirologiji na graničnim prelazima. Još mnogo toga ćemo morati da uradimo. Ovo je nešto realno, konkretno", izjavio je Vučić na konferenciji za štampu nakon samita.

On je dodao da će, kada se vrati u Beograd, napraviti tim za rešavanje tih problema koji će predvoditi ministar finansija Siniša Mali i da je samit bio suštinski važan za poslovne veze sa Evropom i za "ljude koji će imati mnogo koristi od toga".

Na današnjem Samitu Zapadnog Blkana koji je posvećen Planu rasta i zajedničkom tržištu, od lidera regiona, pored Vučića i albanskog premijera Edija Rame, koji je domaćin, učestvuju još premijer Severne Makedonije Talat Džaferi i predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto.

Crna Gora i Kosovo čiji su lideri juče bili u Tirani na Samitu Ukrajina-jugoistočna Evropa, zastupljeni su na nivou ministara.

Teme