Web Analytics
PKS: Privreda Srbije spremna da na sve načine pomogne posleratnoj obnovi Ukrajine - BetaRS

PKS: Privreda Srbije spremna da na sve načine pomogne posleratnoj obnovi Ukrajine

Ekonomija | 29.02.2024 | access_time 16:50
PKS: Privreda Srbije spremna da na sve načine pomogne posleratnoj obnovi Ukrajine
prt.scr pks.rs

Privredna komora Srbije (PKS), saopštila je danas da u potpunosti podržava Deklaraciju sa samita Ukrajina - Jugoistočna Evropa.

"Privreda Srbija je spremna da na sve načine pomogne posleratnoj obnovi i oporavku Ukrajine i da doprinese građanima ove zemlje da se vrate normalnom životu", navelo je to najveće poslovno udruženje u Srbji.

Učesnici samita "Ukrajina-Jugoistočna Evropa" usvojili su juče u Tirani zajedničku Deklaraciju u kojoj se izražava podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim granicama od 1991. godine i obavezuje na učešće u posleratnoj obnovi te zemlje.

Predsednici privrednih komora Srbije i Ukrajine Marko Čadež i Genadij Čižikov na dan obeležavanja dve godine od početka rata u Ukrajni potpisali su zajedničku izjavu u kojoj se navodi da će dve komore, "zajedno sa međunarodnim saveznicima iskoristiti svoje iskustvo i stručnost kako bi na najbolji način pomogli Ukrajini u obnovi, nakon ratnih sukoba".

"U ovim izazovnim vremenima, solidarnost se javlja kao naš najmoćniji saveznik, a naše komore to ponosno pokazuju kroz kontinuiranu saradnju, jačajući kako lične tako i poslovne veze. Srbija i Ukrajina teže članstvu u EU i prepoznaju ga kao potencijal za produbljivanje veza između naših društava", navodi se, između ostalog, u zajedničkoj izjavi dvojice predsednika privrednih komora.

Kompanije iz Srbije, kako je navedeno, učestvovale su u svim humanitarnim akcijama na kojima je prikupljana pomoć narodu Ukrajine. Dobroj saradnji između privreda Srbije i Ukrajine doprinelo je i potpisivanje Memoranduma o saradnji između privrednih komora dveju zemalja u novembru prošle godine, kada je u Beogradu održan i biznis forum na kome je učestvovao veliki broj kompanija iz Srbije i Ukrajine.

Teme