Web Analytics
Crta: Izveštaj ODIHR-a potvrđuje ključne nalaze Posmatračke misije Crte, ugroženo pravo građana - BetaRS

Crta: Izveštaj ODIHR-a potvrđuje ključne nalaze Posmatračke misije Crte, ugroženo pravo građana

Politika | 29.02.2024 | access_time 20:30
Crta: Izveštaj ODIHR-a potvrđuje ključne nalaze Posmatračke misije Crte, ugroženo pravo građana
 Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) saopštio je danas da finalni izveštaj kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o parlamentarnim izborima u Srbiji potvrđuje ključne nalaze Posmatračke misije Crte i jasno ocenjuje da je pravo građana na slobodne i poštene izbore ozbiljno ugroženo.


Crta u saopštenju navodi da je ODIHR, direktnije i preciznije nego u nizu prethodnih izveštaja, zaključio da su izbori održani u neravnopravnim uslovima, ukazujući na dominantnu ulogu predsednika države i sistemske prednosti vladajuće stranke, usled čega je, kako se navodi, zamagljena granica između države i partije, što je u suprotnosti s Kopenhaškim dokumentom OEBS-a i međunarodnim standardima.

"Ponovo je izražena zabrinutost zbog shema zastrašivanja birača, pritisaka na zaposlene u javnom sektoru i zloupotreba javnih resursa. Ocenjeno je i da građani nisu u dovoljnoj meri imali mogućnost da glasaju na temelju dobre informisanosti, i to zbog neadekvatnog izveštavanja većine nacionalnih medija", navela je Crta.

Dodala je i da je veoma značajno i to što je ODIHR, iako nije posmatrao beogradske izbore, istakao probleme u vezi sa biračkim spiskom i tvrdnjama o organizovanim migracijama birača, za koje je Posmatračka misija Crte dala snažnu argumentaciju.

"ODIHR ukazuje na izostanak efektivnog nadzora nad evidencijom birača i promenama prebivališta, zaključujući da je poverenje u birački spisak dodatno pogoršano neodgovarajućim reakcijama nadležnih institucija, uključujući ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu. ODIHR je još 2012. godine istakao da je neophodna revizija i veća transparentnost biračkog spiska, koja se i ovog puta našla u izveštaju", stoji u saopštenju.

Stav ODIHR-a je, dodaje se, da preporuke date tom prilikom treba razmatrati zajedno s preporukama iz ranijih izveštaja, posebno s onim koje su neispunjene.

"Sedam prioritetnih preporuka iz novog izveštaja su uglavnom upućene Srbiji još 2012. godine i do danas se vode kao neispunjene. Podsećamo da je ODIHR do sada ocenio da su u proteklih 10 godina svega četiri prioritetne preporuke ispunjene", ocenila je Crta.


Teme